Посао у Словенији – и с оне стране закона

Док је незапосленост у Словенији рекордно ниска у последњих 25 година, све је више потребе за радницима из иностранства. Због зарада виших него у матичним државама многи држављани Србије, Босне и Херецеговине, Македоније, али и Хрватске – тамо траже посао. Иза неких огласа, међутим, стоје послодавци који користе наивност радника и злоупотребљавају их.

Тражи се возач. Потребан варилац на дужи период – мноштво је огласа за дефицитарна занимања. Иза већине су поштени послодавци. Ипак, велики је број оних који користе незнање радника и не уплаћују им здравствено осигурање или прековремени рад.

Миливоје са југа Србије имао је тешку повреду на раду. До тада је био убеђен да му власница фирме плаћа здравствено осигурање.

"Приликом рада пало ми је железо на ногу. Добио сам повреду десне ноге. Био сам у болници један дан и пуштен сам на кућну негу. Тог дана дошла је власница фирме и рекла, 'не секирајте се, све ће бити плаћено'", наводи Миливоје.

Није било плаћено. Сам је покрио трошкове. А на боловање није могао јер му нису плаћани доприноси.

Миливоје неће пред камеру јер га је, каже, срамота од мештана из родног села.

Возач камиона Елвис, нема тај проблем. Оставио је посао у Босни и Херцеговини и дошао у Словенију. Отказ је добио после тачно годину дана.

"Закачио сам камион. Огребао сам га пет центиметара. Дошао сам у фирму и сачекао ме је отказ", прича Елвис Окановић из Цазина, БиХ.

Наводи да је прави разлог отказа, заправо, 3.500 евра колико је послодавац узео од Бироа у његовом Цазину да би га запослио. После истека једногодишње обавезе, исти послодавац ће моћи да узме другог возача са бироа – што значи, још 7.000 конвертибилних марака подстицаја, односно 3.500 евра.

У Инспекторату за рад Словеније кажу да годишње имају 6.500 пријава кршења закона о раду, али да немају статистику о томе да ли је радник словеначки држављанин или странац.

У Саветовалишту за раднике у Љубљани наводе да сваког месеца имају око 300 нових случајева.

"То су возачи међународног транспорта, вариоци, грађевински радници", наводи Горан Зрнић из Саветовалишта за раднике у Љубљани.

Многи раде и прековремено, за шта не добијају новац.

"Нема додатка. Затим, неуплаћивање пензионих и социјалних пореза, минулог рада, превоза, хране", објашњава Зрнић.

Оно што поражава јесте чињеница да многи долазе на рад у Словенију са сазнањем да им неће бити плаћено све што им следује, али је то, опет, много више од онога што могу да зараде у својој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво