"Суђење Орићу имало политичке обрисе"

Ослобадајућа пресуда Насеру Орићу више није ни преседан у раду правосудних институција БиХ, већ је постала пракса и јасно је да заснована на неправди, каже директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Републике Српске Милорад Којић.

Којић сматра да је јасно да је та одлука обилато садржајна једном великом неправдом, пре свега према породицама српских жртава, али и комплетном српском народу.

Он је у интервјуу за бањалучке Независне новине рекао да има оправдане сумње да је суђење имало политичке обрисе и додао да је председник судског већа Шабан Максумић, који је деведесетих година био војни судија и у то време Србе из Сарајева упућивао у логоре.

"Сама чињеница да је у логоре упућивао Србе, од којих су многи преживели најстрашније облике тортуре, иде у прилог томе да је очигледно постојала јасна спрега између политике и одређених људи у правосудним институцијама приликом доношења ове пресуде, оценио је Којић.

Према његовим речима, бошњачки цлан Предшедништва БиХ Бакир Изетбеговић примио Насера Орића у кабинету Председништва и том приликом јавно обећао ослобађајућу пресуду.

Упитан да прокоментарише шта очекује од одлуке другостепеног већа у том предмету, и с обзиром на најављене жалбе, Којић је рекао да је једино што је реално осуђујућа пресуда.

"Ја само молим да у другостепеном већу буду судије, а не политички представници бошњачког народа. Једино на тај начин можемо да се надамо да кроз жалбени поступак дође до осуђујуће пресуде, или, ако постоји потреба, до понављања поступка. Али, мислим да једино што је реално јесте осуђујућа пресуда", закључио је Којић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво