Терористи у Босни и Херцеговини

Федерална управа полиције у Босни и Херцеговини прати припаднике радикалних исламских покрета за које сумња да организују терористичке нападе.

У Босни и Херцеговини постоји група радикалних исламиста која је спремна да изводи терористичке нападе с политичком позадином, сматра директор Управе полиције Федерације Босне и Херцеговине Златко Милетић.

"Вехабије су постали синоним за ту врсту тероризма, али овде је реч о селефијама. Имамо четири скупине, од којих су нам две јако интересантне с обзиром на начин њихова размишљања и виђења стања у Босни и Херцеговини и свету. С тим у вези планирају неке агресивне или милитаристичке мере," рекао је Милетић сарајевском листу Дневни аваз.

Он је додао да забрињава набављање самоубилачких појасева и да федерална полиција тренутно истражује рад тих група.
"Јасно је да имамо особе које не мисле добро Босни и Херцеговини, ни муслиманима, ни Бошњацима ни другим народима", каже Милетић.

Он није искључио ни могућност рата између албанске и сарајевске мафије у главном граду Босне и Херцеговине, додајући да је полиција спремна да предузме све мере у том случају.

Почетком 2008. припадници и симпатизери Ал Каиде и вехабија из БиХ према подацима обавештајних агенција у БиХ пребацивали су веће количине оружја и експлозива у Хрватску.

Теорористичке организације сматрају да би Хрватска у блиској будућности могла да буде примљена у ЕУ, а самим тим били би створени повољни услови да се из Хрватске, због отворености граница према ЕУ, наоружање, мине и експлозив дистрибуирају широм Европе ради извршавања терористичких задатака.

Наводи се, такође, да наоружање, мине и експлозив пребацују у места на територији Хрватске где живи већинско муслиманско становништво а одатле пребацује се у Загреб, Карловац, Гуњ и Сплит.

Селефије проповедају исламски монотеизам, односно тевхид, и преузимају одређена учења од Ибн Тејмије, сиријског учењака из 14. вијека. Селефиди сматрају да је њихов задатак да врате Ислам у стање из времена исламског пророка Мухамеда.

Нису позната већа раслојавања унутар Селефизма у БиХ, осим што их у новије вријеме остале исламске групације, називају Вехабијама с обзиром на то да је вехабијски покрет у БиХ ојачао доласком бораца из исламских земаља у састав Армије БиХ.

Многи од њих су остали и после рата у Босни, са задатком да васпитавају младе муслимане.

Поглавар Исламске верске заједнице Мустафа Церић тврди да проблем са радикалним муслиманима, није у Сарајеву, већ у Бечу, где делује велики број вехабија управо из БиХ.

Радикални муслимани могу се одмах препознати по изгледу - мушкарци су са дугим брадама, а жене прекривене и преко лица.

Према тврдњама босанских медија, одређен број припадника тих покрета запослен је и у полицијским структурама БиХ и Федерације БиХ.

Они следе упуства за понашење припадника вехабијског покрета, носе браде и имају панталоне са скраћеним ногавицама, што није у супротности с прописима који дефинишу начин одевања полицијских службеника.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара