Реаговања у БиХ на пресуду Орићу

Поводом ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, за злочине над Србима, председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу доказ да нема казне за злочине над Србима и да је само довољно да Бошњак суди Бошњаку и он ће бити ослобођен. Затражена оставка главне тужитељке БиХ.

Милорад Додик каже да ће бити предложене мере којима би био суспендован рад Суда и Тужилаштва БиХ на територији тог ентитета и најавио да ће о тим мерама, које је назвао ригорозним, разговарати са свим српским политичким представницима.

"Те мере ће бити ригорозне након данашње ослобађајуће пресуде Суда БиХ Насеру Орићу", рекао је Додик после састанка с председником ДНС-а Марком Павићем на Мраковици, преноси Фена.

Раније данас Додик је позвао представнике из реда српског народа, а после ослобађајуће пресуде Насеру Орићу, да изађу из свих иниституција Тужилаштва и БиХ. 

"Председник судског већа је био Бошњак. Ово је прилика да рехабилитуjeмо причу о већ заказаном референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ", истакао је Додик и додао да је овакво понашање Суда БиХ недопустиво.

"Ја ћу позвати све важне људе у Српској и ово је тачка преко које се неће проћи. Чињеница је да је чак и било Бошњака који су сведочили против Орића и то није било довољно за пресуду", нагласио је Додик, преноси РТРС.

Председница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да je након пресуде Насеру Орићу "нестало и последње зрно поверења у рад правосуђа Босне и Херцеговине", истичући да је пресуда Суда БиХ "катастрофална, скандалозна и срамотна".

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак оценио је да ослобађајућа пресуда Насеру Орићу шаље обесхрабрујућу и тужну поруку о будућности БиХ.

"Зар је могуће да, након рата какав је био у БиХ, данашњи судови пресуђују само једном народу. У европским токовима и стандардима немамо шта да тражимо када знамо да је БиХ једина држава у Европи у којој нема ниједне правоснажне пресуде за корупцију на виском нивоу. Сада видимо да правосуђе БиХ није у стању да се избори ни за правичан приступ у најтежим предметима из рата, а који се морају довести до краја како би завладао дуготрајан мир и дошло до дефинитивног помирења у БиХ", рекао је Црнадак, преноси Фена.

Председавајући Председништва БиХ Драган Човић рекао је да ослобађајућа пресуда Орићу "помало враћа уназад" и да ће сигурно изазвати негативну међусобну реторику.

Превише је тема које оптерећују правосудни систем и безбедносни сектор, оценио је Човић након састанка са Додиком. "Ми морамо политику макнути из тих институција", рекао је Човић.

Председник Скупштине НСРС Недељко Чубриловић је оценио да пресуда Орићу значи пораз правосуђа БиХ и увреду за српске жртве.

У саопштењу достављеном Танјугу, Чубриловић каже да је изрицање ослобађајуће пресуде Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу коначна потврда непрофесионалног, селективног и политичког рада правосуђа Босне и Херцеговине.

Ослобађајућа пресуда првостепеног суда ратном команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу је крах правосуђа БиХ, заједичка је оцена представника удружења жртава српских бораца и несталих цивила, званичника и стручњака, који су је једнодушно најоштрије осудили.

Председница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић, која је присуствовала изрицању ослобађајуће пресуде, оценила је као неправду за жртве.

Поручила је да у БиХ нема правде и навела да су "1992. године муслимани из Сребренице, предвођени Насером Орићем дошли у њено двориште, у њену кућу, и убили јој супруга, јетрву, свекрву и њених двоје дјеце одвели у затвори".

"Данас су га ослободили, а слободан је 25 година", рекла је Филиповићева, пренеле су агенције.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцењује да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу за српски народ понижавајућа, али и очекивана.

"Ово је још један доказ да је правосуђе БиХ пристрасно и етнички мотивисано и у функцији оправдања бесмислене теорије да су Срби током деведесетих година прошлог века били агресори и злочинци, а Бошњаци тобоже жртве који су водили ослободилачки рат" рекао је Линта у писаној изјави медијима.

За "Мајке Сребренице" ослобађајућа пресуда је огромна сатисфакција за жртве и Орић је, како кажу, жртва јер се бранио и није ишао да убија.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво