Дан сећања у спомен на страдање српске ратне сирочади

На Дечјем гробљу у Сиску, у организацији Српског народног вијећа и Вијећа српске националне мањине града Сиска, одржана је комеморација – Дан сећања у спомен на страдање српске ратне сирочади која су у Сиску била заточена у усташком дечјем логору од августа 1942. до јануара 1943. године.

Хина преноси да је "свечаност први пут одржана у парку који одлуком сисачког Градског вијећа од јуче носи име хуманитарке Диане Будисављевић, жене која је спасила велики број деце из ратног логора".

"Људи који су спасавали децу из логора морају да нам буду инспирација. Нисмо овде само због нечијег страдања, него и због нас самих. Ту смо да се радујемо, да обновимо поверење у људе, а не само да тугујемо", рекла је у име организатора представница СНВ-а Анета Лалић и позвала надлежне да Дан сећања заједно обележе и следеће године.

Наводи се да је у име преживелих логораша о страдању деце у логору говорила Добрила Кукољ из Бањалуке која је рекла да је сисачко Дечје гробље за преживеле логораше свето место.

Навела је да је из логора спасено укупно 11.300 деце, пре свега захваљујући Диани Будисављевић.

"Само на Козари од родитеља је у ратним операцијама отето 23.000 деце", навела је Добрила Кукољ и захвалила се сисачкој градској власти што омогућује одржавање комеморације.

Парастос су служили свештеници Загребачко-љубљанске и Славонске епархије, предвођени Слободаном Лалићем, а на спомен-обележје Дечјег логора положене су беле руже и запаљене свеће.

Наводи се да су комеморацији присуствовали званичници СНВ-а, сисачка градоначелница Кристина Икић Баничек са сарадницима, представници амбасаде Србије у Загребу, сисачки имам Алем Црнкић и други.

Хина наводи да је "усташко-немачки логор у Сиску основан 3. августа 1942. по завршетку ратних операција на Козари и Шамарици" и да је "у свом саставу имао и посебан логор који се службено називао Прихватилиште за децу избеглица, највећи те врсте у Независној држави Хрватској".

Наводи се да "на спомен-обележју Дечјег гробља стоји да је на том месту сахрањено око 2.000 деце, али услед изостанка било каквог систематског истраживања након завршетка Другог светског рата, никад није са сигурношћу утврђен тачан број умрлих".

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво