Кабинет Грабар Китаровићеве: Тренутно нема предуслова за посету Вучића

Кабинет председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић потврдио je да је одложена посета председника Србије Александра Вучића Загребу. Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић каже да је на Србији одговорност за одлагање Вучићеве посете Загребу, будући да, како је рекао, изјаве званичног Београда нису ишле у смеру побољшања односа двеју земаља.

Председници Хрватске и Србије, Колинда Грабар Китаровић и Александар Вучић, сагласили су се о одлагању посете српског председника Загребу, јер "најновији развој догађаја и атмосфера не доприносе изградњи међусобног поверења", саопштено је из Кабинета хрватске председнице.

"Главни циљ посете председника Србије Хрватској, кад до њега дође, мора представљати позитиван искорак у решавању отворених питања и допринети побољшању односа двеју држава, које не морају бити пријатељске, али морају сaрађивати ради своје будућности и стабилности југоисточне Европе", наводи се у саопштењу са Пантовчака.

Такође се подсећа да је хрватска председница у више наврата истакла да дијалог нема алтернативе у односима са свим суседима, укључујући и Србију.

Напомиње се да су се потписивањем Суботичке декларације почели стварати предуслови за решавање отворених питања.

У складу с тим, наводи се, након избора Александра Вучића за председника Србије, започети су разговори о званичној посети Хрватској.

"Позив председнице Хрватске председнику Вучићу упућен је с циљем даље нормализације односа и изградње међусобног поверења", стоји у саопштењу.

Како се истиче, "с обзиром на најновији развој догађаја и атмосферу које не придоноси изградњи међусобног поверења, председница Хрватске проценила је да у овом тренутку не постоје предуслови за реализацију посете".

Председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић рекао је раније данас да му је жао и да "не може да прихвати тезе српске стране о релативизацији српске агресије на Хрватску из деведесетих".

"Било какви покушаји да се великосрпска агресија проглашава грађанским ратом, за Хрватску нису прихватљиви. Желимо да градимо односе са свим земљама, али основ за то су историјска истина и чињенице. Неприхватљиво је да високи званичници власти у Србији чине такве кораке који нарушавају квалитет односа између наших двеју земаља", навео је Јандроковић, пренела је хрватска телевизија.

Раније данас Танјугу је речено да ће до посете доћи када околности буду мирније

Број коментара 20

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво