Ђуровић: Избегличка рута преко Балкана и даље функционише

Директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић оценио је да избегличка рута преко Балкана и даље функционише и да ће се Србија у перспективи суочити са великим изазовима због неспремности власти да регулише статус избеглица које ће дугорочно боравити.

На панел дискусији међународне конференције у Бечу под називом "Балканска избегличка рута – пут ка европској солидарности", Ђуровић је рекао да то што је број избеглица у Србији у релативној стагнацији, између шест и осам хиљада људи, не значи да је њихов прилив престао већ само да су трговци људима постали вештији.

Он је додао да је администрација у Србији "катастрофално трома" и да су до сада додељена само два азила избеглицама, иако је више од 4.000 људи изразило намеру да затражи азил.

Ђуровић је рекао да људи који имају новца да плате кријумчарима, могу да прођу кроз Србију до неке од земаља Европске уније веома брзо али да се у Србији и даље налази велики број људи који су ту "заглављени" и по годину дана у колективним центрима.

"Тим људима више не треба само хуманитарна већ и правна па чак и психолошка помоћ, јер они су заглављени месецима у Србији, неки и целу годину, и не знају више шта да раде", рекао је Ђуровић и додао да, с обзиром на то да више нема услова за легалан прелазак из Србије у ЕУ, власти али и јавност треба да се припреме на чињеницу да Србија постаје тампон-зона у којој ће један број тих људи остати да живи.

Говорећи о проблемима избеглица које се одлуче да пут наставе ка ЕУ, Ђуровић је рекао да постоје бројна сведочења да хрватска и мађарска полиција те људе туче и малтретира, да их понижавају и отима имовину, након чега их на силу враћа на територију Србије.

"Постоје примери да су људи стигли чак до Загреба одакле су их вратили на територију Србије, без икакве шансе да затраже азил, иако то представља кршење свих њихових права", рекао је Ђуровић и додао да на мађарској граници, поред војске и полиције, делују и приватне милиције грађана које трагају и хватају мигранте.

Представник немачке организације "Про азил" Карл Коп рекао је да, упркос томе што је број избеглица у Србији у релативној стагнацији, не може бити говора о томе да је прилив избеглица у Европу престао.

"У првих шест месеци ове године само у Немачкој је забележен долазак око 40.000 избеглица, од којих су многи прошли такозваном балканском рутом. Тек када се узме тај податак и када се зна да се од почетка године удавило око 3.000 избеглица у намери да се домогну Грчке, види се да криза не посустаје", рекао је Коп.

Представница грчког Савета за избеглице Данае Леивада рекла је да процене говоре да се у тој земљи, само у регистрованим камповима, налази око 55.000 избеглица али да у тај број не спадају и они људи који су напустили кампове и сами покушавају да се домогну неке од земаља Западне Европе.

Међународна конференција "Балканска избегличка рута – пут ка европској солидарности" одржава се 2. и 3. октобра у Бечу, а у њеном раду учествују највеће хуманитарне организације из Аустрије, Немачке, Македоније, Грчке, Хрватске, Словеније, Италије и Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара