Нема промене Дејтонског споразума без консензуса

Председник Србије Борис Тадић рекао да се Дејтонски споразум не може мењати без консензуса сва три народа - Срба, Бошњака и Хрвата и да Србија недвосмислено подржава територијалну целовитост Босне и Херцеговине. Председник РС Рајко Кузмановић сматра да је Дејтонски споразум историјско решење за БиХ.

Поводом 13. годишњице Дејтонског споразума, председник Тадић је поновио да се тај документ може мењати једино консензусом сва три народа и да Србија поздравља начелни договор представника три народа о уставним променама.

Указао је да је тај документ омогућио постојање и стабилност Републике Српске и Федерације БиХ.

"Дејтонски споразум је БиХ донео мир и Србија га подржава јер је чврсто опредељена да се мирним путем и демократским дијалогом решавају сви спорови на простору Балкана", истакао је Тадић.

Председник је указао да се Србија залаже за унапређење регионалне сарадње и добросуседске односе и да жели да Срби, Хрвати и Бошњаци развијају складне односе који обезбеђују економски развитак и европску будућност за све.

РС апсолутно подржава Дејтонски споразум

Премијер Републике Српске Милорад Додик рекао да РС подржава Дејтонски мировни споразум и да га не жели мењати, већ у њега "вратити ствари које су изашле из његовог оквира".

"Тренутно када се говори о Дејтонском споразуму постоје две ствари и то Дејтонски споразум, а друга је пракса која је направљена разним такозваним реформама које су спровођене тако што је високи представник доносио законе и онда натерао Парламентарну скупштину БиХ да их и усвоји", рекао је Додик новинарима у Бања Луци.

"РС апсолутно подржава Дејтонски споразум и после његовог потписивања пре 13 година", рекао је Додик и истакао да не види могућност да нови Устав БиХ буде креиран без дејтонских основа.

Историјско решење за БиХ

Председник РС Рајко Кузмановић каже да је Дејтонски споразум међународни документ који представља највишу правну мисао и да је тај споразум историјско решење за БИХ.

"Дејтонски споразум је после више од 500 година БиХ дао пун капацитет државе јер су сви дотадашњи облици давали БиХ само један део државности", рекао је Кузмановић.

Рекао је рекао да Дејтонски споразум треба да буде основа за развој БиХ, а унутар БиХ и РС и Федерације БиХ.

Поводом 13. годишњице од потписивања Дејтонског споразума није било рекција највиших званичника из Федерације БиХ, као ни из Хрватске, иако су и те земље биле потписнице тог документа. 

На насловним странама сајтова државних телевија Федерације Бих и Хрватске није превише дато на значају годишњици Дејтонског споразума. 

У Босни и Херцеговини ће још годину дана мир чувати војна мисија ЕУФОР, одлучио је Савет безбедности и усвојио нову резолуцију, у којој пише да треба наставити примену Дејтонског споразума.

ЕУФОР тренутно у БиХ има око 2.200 људи. Та војна мисија ЕУ је заменила мисију НАТО у БиХ (СФОР) 2004. године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи