Документа: Васиљковић неправоснажно осуђен по две тачке оптужнице

Невладина организација "Документа" огласила се поводом пресуде изречене Драгану Васиљковићу, констатујући да је – с обзиром на чињеничне недостатке оптужнице – он ослобођен одговорности за убиство двојице неидентификованих заробљених хрватских војника, у Брушкој код Бенковца 24/25. фебруара 1993.

"Документа" указује да је Васиљковић неправосажном пресудом осуђен на основу индивудалне и командне кривичне одговорности, за неспречавање подређених припадника јединице за посебне намене тзв. САО Крајина, у мучењу и злостављању ратних заробљеника и цивила током јуна и јула 1991. године у импровизираном затвору на Книнској тврђави.

Такође, наводи се, Васиљковић је осуђен и учествовање у изради плана напада на полицијску станицу у Глини и околини, што је резултирало убиством двојице цивила, рањавањем и протеривањем цивила, уништењем тридесетак кућа и привредних објеката при чему је већина грађана хрватске националности била принуђена да напусти своје домове.

У саопштењу "Документе", које је потписао Еуген Јаковчић, подсећа се да је Међународни кривични суд за бившу Југославију, у предмету Станишић и Симатовић, неспорно утврдио да је у импровизираном затвору на Книнској тврђави, у периоду од маја до августа 991, било заточено преко 300 особа и да су држани у нехуманим условима, при чему су били мучени, убијани и силовани.

У саопштењу "Документа" доноси, како наводи, кључне моменте кривичног поступка и данашње пресуде против оптуженог Васиљковића, пред Жупанијским судом у Сплиту и констатује да је, након једногодишњег суђења, током којег је одржано готово тридесет рочишта и испитано шездесетак сведока.

Васиљковић је осуђен на 15 година затвора због ратног злочина над цивилима и ратним заробљеницима, а у екстрадиционом притвору и истражном затвору провео је више од 11 година.

"Кривични поступак против Васиљковића започео је још у децембру 2005. године, а оптужницу је Жупанијско државно тужилаштво у Сплиту подигло десет година касније, крајем децембра 2015. године. Екстрадициони поступак против Васиљковића, српског и аустралијског држављанина, започео је у јануару 2006. године, док је Хрватској изручен у јулу 2015", стоји у саопштењу Документе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво