Декларација о Пељешачком мосту објављена у Службеном листу БиХ

Декларација Заступничког дома БиХ о изгадњи Пељешачког моста објављена је у Службеном листу БиХ и њоме се позивају надлежни органи Хрватске, односно Европске уније, да без одлагања обуставе све радње чији циљ може бити умањење или потпуно укидање суверених права Босне и Херцеговине на мору. 

То се, како се наводи, посебно односи на најаву почетка изградње Пељешачког моста између тзв. Малог мора (продужетка Неретванског канала југоисточно од луке Плоче) и Канала Малог Стона. 

"Позивамо надлежне органе Републике Хрватске, односно Европске уније да се хитно укључе у билатералне разговоре с Босном и Херцеговином ради постизања билатералних решења у погледу разграничења на мору на принципима уважавања суверених права Босне и Херцеговине на мору", пише у Декларацији. 

Парламентарци су позвали и Председништво БиХ и Савет министара БиХ да, у случају да се у року од 60 дана од дана ступања на снагу ове декларације не постигну билатерална решења с Хрватском, односно Европском унијом, предузму све неопходне правне радње дипломатским путем према Хрватској, односно ЕУ у погледу заштите суверених права Босне и Херцеговине на мору, донесу посебан закон о мору Босне и Херцеговине и покрену правне процедуре пред међународним правосудним инстанцама. 

"Указујемо Републици Хрватској, односно Европској унији на потребу доследне примене правила међународног права у погледу утврђивања суверених права Босне и Херцеговине на мору. Позивамо медије да се свеобухватно, интердисциплинарно и интерактивно укључе у активности одбране суверених права Босне и Херцеговине на мору на бази аргументованих чињеница. Позивамо све надлежне институције на свим нивоима власти у Босни и Херцеговини на координацију активности у погледу заштите суверених права Босне и Хереговине на мору", пише у Декларацији. 

Позвани су надлежни органи Републике Хрватске, односно Европске уније да убрзају активности на обезбеђивању средстава за потребе градње моста на међународном путном правцу преко реке Саве код Градишке те на окончање других процедура од Хрватске како би мост у што скорије време био изграђен и пуштен за међународни саобраћај, укључујући и прикључне деонице на територији Хрватске, чиме би овај међународни коридор у потпуности био функционалан. 

"Позивамо надлежне органе Хрватске, односно Европске уније да у националну стратегију развоја железничког саобраћаја Хрватске уврсте Унску пругу као међудржавни железнички пројекат, како би се створили услови за обезбеђивање финансирања ревитализације овог кључног железничког коридора за обе земље", наводи се у Декларацији и додаје: 

"Позивамо надлежне органе Хрватске, односно ЕУ да препознају значај и улогу БиХ кад је реч о изради документације за изградњу Јадранско-јонског ауто-пута, за део трасе преко Поповог поља у Босни и Херцеговини те да се овај саобраћајни правац, у делу који пролази кроз БиХ, усагласи и обострано потврди, те уврсти у трасу овог значајног коридора, како би се осигурали услови за финансирање градње на обострано задовољство две земље и омогућило ефикасно саобраћајно повезивање Републике Италије, Републике Хрватске, преко Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Албаније с Републиком Грчком, чиме би Западни Балкан добио још једну модерну путну комуникацију", стоји у Декларацији, пренео је портал Кликс.

Најзад парламентарци БиХ позивају Хрватску на решавање питања своје границе с Босном и Херцеговином, подсећајући на отежан живот становништва на подручју две Костајнице (Хрватске и оне у БиХ) и чињеницу да река Уна на 11 места прелази с једне на другу страну територије двеју држава, што значајно отежава живот локалног становништва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво