НАТО вежба у Тузли, нови начин борбе против природних катастрофа

У Тузли је почела велика вежба спасавања у ситуацијама природних катастрофа под називом "Босна и Херцеговина 2017", у којој учествују земље чланице НАТО савеза и партнери.

Тузлански кантон је од данас до 29. септембра домаћин НАТО теренске вежбе отклањања последица катастрофа коју изводи Евроатлантски центар за координацију одговора у случају катастрофа (EADRCC) Алијансе.

Министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је да је НАТО помогао БиХ приликом поплава 2014 године.

Тада је, рекао је, 850 спасилаца из 22 државе Европе помогло БиХ да током једномесечног периода санира последице поплава и клизишта управо на бази солидарности грађанима и земљама у невољи.

"Грађани БиХ то памте и цене помоћ и несебичан напор оних који су спасавали", навео је Мектић.

Помоћник генералног секретара НАТО-a за безбедносне изазове Сорин Дукару рекао је да је данашња вежба у Тузли 17. вежба коју оrганизује Евроатлански центар за координацију одговора на катастрофе, а прва која се одржава у БиХ.

"Захвалан сам вашој земљи на домаћинству овако великој и важној међународној вежби", рекао је Дукару, додавши да су димензије вежбе импресивне, јер је у њој 1.200 учесника из 34 земље.

Дукару је рекао да се број учесника и комплексност самих вежби, које ће у Тузли бити спровредене, показују практичну вредност партнерства БиХ и НАТО алијансе.

"Ова мрежа партнера за НАТО је веома важна и стога представља конкретан начин унапређења сарадње НАТО-a и земаља партнера", рекао је Дукару.

У вежби учествује 35 тимова, укључујући тимове посматрача из Јапана и Ирака, тимове из Азејберџана, Јерменије, Пакистана, Уједињених нација и Европске уније.

Међу учесницима су и представници Србије и Хрватске.

Теренски део вежбе одржаће се у среду и четвртак и он укључује спасавање од поплава, земљотреса, рударске несреће, минског инцидента, урбано претраживање и спасавање и заштиту у случају хемијских, биолошких, радиолошких претњи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи