Словенија очекује притисак ЕУ на Хрватску због Пленковићевог говора

Карл Ерјавец, словеначки министар спољних послова изјавио је да очекује јак притисак Европске комисије на Хрватску због говора премијера Андреја Пленковића у УН у којем је оптужио Словенију за непоштовање међународног права.

Андреј Пленковић је у четвртак у говору пред Генералном скупштином УН рекао да је Хрватска морала изаћи из арбитраже о граници са Словенијом коју је Словенија компромитовала и упозорио да такво "непоштовање међународног права" обесхрабрује остале државе да спорове решавају уз помоћ треће стране.

Словеначки министар је рекао да је након Пленковићевог говора "сваком Словенцу јасно да је дијалог с Хрватском немогућ", пренела је агенција Хина.

"Арбитражни споразум је био потписан под окриљем Европске уније. Потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс је понудио своју помоћ ако не би дошло до договора с Хрватском о имплементацији арбитражне пресуде. Мислим да ће наш следећи корак бити да га обавестимо о томе шта се у Њујорку догодило", навео је Ерјавец у разговору за РТВ Словенија.

Додао је да ЕК има низ инструмената како би државе које не поштују владавину права уверила да се понашају друкчије.

"Знамо што ЕУ чини у погледу Пољске због правосудне реформе коју спроводи њихова влада. ЕУ може замрзнути европска средства таквим државама. Ипак, мислим да ће у случају Хрватске бити довољан и понеки оштар позив у Загреб", рекао је Ерјавец.

По његовим речима, да би се арбитражна пресуда спровела потребна је сарадња Хрватске, али Словенија "неке ствари може имплементирати сама" прихватањем неких закона у парламенту које је премијер Миро Церар најавио за овај месец.

Због говора хрватског премијера у УН Церар је у четвртак отказао договорени сусрет с Пленковићем у Загребу 27. септембра о решавању хрватско-словенског граничног спора.

Љубљана сматра да је арбитражна одлука коначно решење које треба применити, а Загреб тражи ново билатерално решење спора који две државе оптерећује од распада бивше Југославије '90-тих година.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи