Тодорић оптужио Владу Хрватске за отимање "Агрокора"

Оснивач концерна "Агрокор" Ивица Тодорић оптужио је Владу Хрватске за "отимање имовине какво није забележено у савременој Европи". Најавио је покретање свих расположивих правних радњи у Хрватској и пред међународним телима ради "заштите вредности улагања у 'Агрокор'", радних места и привреда држава у којима та компанија послује.

Тодорић у саопштењу наводи да ће у јавним наступима и објавом релевантних докумената у потпуности разоткрити спрегу политике, приватних интереса челника фондова и важних људи из самог "Агрокора", а која је стварни разлог доношења неуставног "лекс Агрокора".

Оснивач посрнулог концерна навео је да је на почетку 2017. године, док су "Агрокор" водили он и његов менаџмент, компанија "имала чврст план за напредак и успешан раст, као и исплату поверилаца у складу са законским обавезама". 

"Влада Хрватске у то време повлачи политичке потезе желећи да стекне контролу над 'Агрокором' кроз, очито, унапред припреман план. Циљано ширење дезинформација и негативних гласина кроз изјаве највиших званичника законодавне и извршне власти током првих месеци 2017. дестабилизовало је 'Агрокор'. Лажима и манипулацијама Влада у заблуду доводи и целокупну јавност", навео је Тодорић.

У саопштењу се додаје да је конструкцијама и непримереним медијским деловањем, створен оквир за придобијање политичких савезника и "уместо чињеница и истине 'Агрокор' су хтели да прикажу као случај Пармалат сугеришући отуђење огромних сума новаца, али данас, седам месеци касније, случаја Пармалат нема".

"Циљ таквог деловања највиших званичника Владе и Сабора, кроз изравни политички интервенционизам, био је доношење неуставног закона 'лекс Агрокор' и национализација приватне имовине, а овакав случај отимања приватног власништва није забележен у савременој Европи", наводи Тодорић.

Оснивач "Агрокора" тврди да су он и управа потписали активацију закона "под уценом, присилом, претњама, манипулацијама законским одредбама и невиђеним медијским линчем".

Владу је оптужио да је била "кључни учесник те кампање противуставне и незаконите национализације, која ће по последицама за хрватску економију и индустрију бити равна велеиздаји".

Према његовим речима, Владином одлуком о национализацији "Агрокора" проузрокована је штета која се мери у милијардама куна. Тодорић је навео да досад није излазио у јавност јер није желео да штети компанији док с тимом правних, финансијских и других стручњака не утврди чињенице око, како каже, "највећег скандала у новијој хрватској историји".

У саопштењу је оштро критиковао ванредну управу "Агрокора" и повереника Анту Рамљака наводећи да је под његовом управом значајан део "Агрокорове" имовине блокиран и изгубљена контрола над делом операција у суседним земљама.

Уз то је, наводи се, и приход опао за око 20 одсто, а компанија је "оптерећена непотребним и нелегалним кредитом, који су за себе дизајнирали стрвинарски фондови, а заложена је и сва кључна стратешка имовина, и то трасту 'Madison Pacific ltd' са седиштем у Хонг Конгу".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара