Хрватски државни врх жали због недоласка Церара у Загреб

Премијер и председница Хрватске, Андреј Пленковић и Колинда Грабар-Китаровић, изразили су жаљење због отказивања посете словеначког премијера Мире Церара Загребу.

Церар је отказао већ договорени сусрет са хрватским премијером Андрејем Пленковићем на којем је требало бити речи о граничном спору.

Церар је састанак отказао незадовољан говором Пленковића у Генералној скупштини УН када је, како сматра, хрватски премијер и званично одбацио арбитражну пресуду коју Љубљана прихвата и намерава да је примени.

Загреб, међутим, пресуду одбацује као компромитовану.

"Изражавам жаљење што колега Миро Церар неће доћи у Загреб идуће седмице", рекао је Пленковић на почетку седнице Владе и позвао Церара да дође "у неком другом термину", јер Хрватска остаје отворена за дијалог иако не признаје арбитражу.

Он је додао да ће су хрватске позиције "врло јасне и добронамерне".

"Нећемо пристајати ни на какве уцене и штитићемо интересе Хрватске", рекао је Пленковић.

И председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић рекла је данас да јој је жао што је Церар отказао сусрет с Пленковићем који је био договорен за 27. септембра.

Она је оценила да је разговор о отвореним питањима добар чак и када се ништа не договори и да пријатељство између две државе треба одржавати.

"Не слажемо се у овоме тренутку око његовог решења (граничног спора), али да би се нашло решење управо треба разговарати", рекла је председница Хрватске.

Она је рекла да је премијер пред Генералном скупштином УН изнео хрватске ставове о хрватско-словеначком спору и да она подржава те ставове, о којима је постигнут национални консензус.

Хрватска опозиција критиковала је премијера због његових изјава о граничном спору са Словенијом у УН, јер сматрају да није о томе требало говорити док је у процесу преговора.

Словеначки премијер синоћ је отказао загребачки сусрет с Пленковићем који су договорили пртходног дана у Њујорку и на којем је требало да разговарају о решавању хрватско-словеначког граничног спора, јер је Пленковић у УН "званично" одбацио арбитражну пресуду.

Арбитражни суд за гранични спор Хрватске и Словеније одлучио је крајем јуна да три четвртине Пиранског залива, односно Савудријске вале, припадне Словенији, као и да та држава кроз хрватске територијалне воде добије приступ отвореном мору кроз коридор широк две и по наутичке миље.

Словенија тражи од Хрватске да поштује арбитражну одлуку. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи