Пуповац: Предлог закона о ратним ветеранима неприхватљив за Србе

Предложени закон о ратним ветеранима неприхватљив је за Србе у Хрватској јер се њиме желе озаконити нека питања која су била део ратне пропаганде, изјавио је председник СДСС и Српског народног већа Милорад Пуповац.

Пуповац је у изјави за Радио Београд рекао да су представници Срба о томе обавестили владајући ХДЗ и премијера Андреја Пленковића, чију владу подржавају.

"Предложени закон за нас није прихватљив због тога што се ствари које су биле део ратних пропаганди, ратних односа, настоје сада озаконити у погледу односа према Србији и у погледу односа према Босни и Херцеговини и Црној Гори и другима, које су на било који начин биле обухваћене ратним распадом заједничке државе", навео је Пуповац.

Оценио је да то не може бити добро за међудржавне односе, у овом случају Хрватске и Србије, не може бити добро ни за међуетничке односе у Хрватској између Хрвата и Срба, а не може бити добро, каже, то да се Хрватска непрестано враћа у ратну причу и одржава ратну причу и заоштрава ратну причу.

Сасвим је сигурно, сматра Пуповац, да што се тиче Клуба посланика мањина, односно СДСС-а, наш став неће бити промењен.

"Очекујемо у том погледу да се коначна верзија закона још једном размотри на ваљан начин, на начин који ће водити рачуна о свим последицама које он може произвести", указао је Пуповац, који је и посланик у Сабору.

Он је објаснио да спорног текста нема много и додао да се у уводним одредбама изричу квалификације о оружаној агресији Србије и БиХ.

Нема сумње, додао је, да ће такве формулације нарушити ионако лоше односе које Хрватска има са својим суседима - Србијом, БиХ па и Црном Гором.

"Морам признати да не разумем ту врсту памети која је унела ту одредбу у закон којим се повећавају права хрватских бранитеља, односно ратних ветерана и којима се заправо уместо изградње мира и политике измирења земљама у региону сада отвара простор за ново заоштравање у односима између држава, у односима међу народима, при чему свако има своје виђење ствари, своје искуство, своје страдање, и своју визуру, а то онда може бити спирала која ће још једном уместо стабилности, уместо мира, поверења, заправо радити и производити супротно", навео је Пуповац.

О спорним формулацијама предложеног закона о ратним ветранима, који је влада Андреја Пленковића усвојила летос на свечаној седници у Книну, а који је пре два дана усвојени на надлежном парламентарном одбору, говорио је синоћ у Њујорку председник Србије Александар Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво