Случај Закинтос: Списи предмета на српском језику

Министарство правде Србије ургирало је на молбу бранилаца оркивљених у случају "Закинтос" код грчког министарства правде да се списи предмета окривљенима достављају на српском језику у складу са правом да се поступак води на матерњем језику, потврђено је "Танјугу" у Министарству.

Грчки министар правде је молбу усвојио и проследио је поступајућем судији на Закинтосу који је по тој молби поступио, рекла је за Танјуг бранилац више окривљених у овом случају адвокат Зора Добричанин Никодиновић.

Седморица Срба у овом случају су осумњичена за учешће у пребијању америчког туристе Бакари Хендерсона на острву Закинтос 6. јула, од којих је њих пет у притвору у Грчкој док се двојица бране са слободе и налазе се у Србији.

Добричанин Никодиновић је напоменула да грчки суд, до ове ургенције српског Министарства правде, није желео да списе предмета окрвљенима и браниоцима доставља на матерњем језику, са образложењем да на то није обавезан.

Након ове ургенције, поступајући судија на Закинтосу је упутио допис окривљенима којим их је позвао да потпишу молбу да им се убудуће сва докуметација доставља на српском језику.

Добричанин Никодиновић је у име окривљених и њихових породица захвалила Министарству правде Србије на брзој реакцији која је уродила плодом, као и Министарству правде Грчке на разумевању.

"Изузетно је тешко када сте оптужени за тако тешко дело, а да треба да се браните на страном језику", закључила је бранилац окривљених.

Петорици осумњичених је након инцидента одређен притвор до почетка суђења, који по грчким законима може да траје до 18 месеци.

Још двојица српских држављана, која су такође осумњичена у овом случају, пуштена су да се бране са слободе.

Младићима се на терет ставља кривично дело саучесништво у убиству извршено у ноћи између 7. и 8. јула када је у тучи у клубу "Бар код" у месту Лаганас насмрт претучен амерички студент Бакари Хендерсон (23).

Истрага, која је у току, треба да утврди појединачни степен кривице и умешаности у ово дело сваког осумњиченог понаособ, што значи да би и квалификација дела у односу на сваког од њих могла да буде измењена до подизања оптужнице.

Како је најављено, суђење за ово дело онима који буду оптужени одвијаће се у грчком граду Патрасу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво