Пленковић: Отворена питања са Словенијом нису непремостива

Хрватски премијер Андреј Пленковић истакао је да отворена питања са Словенијом нису непремостива и изразио наду да ће доћи до решења. Потврдио је да ће се следеће недеље у Загребу састати са словеначким премијером Миром Цераром, преноси "Хина".

Андреј Пленковић, који у Њујорку учествује на заседању Генералне скупштине УН, на маргинама тог састанка разговарао је Цераром и рекао како ће се њихов састанак одржати 27. септембра у Загребу.

Додао је да је жеља да се оствари напредак у односима две земље и да се дијалогом може доћи до решења.

"Моја је порука јасна, Словенија је нама суседна, пријатељска земља, имамо нешто отворених питања, али она нису непремостива и уз поштовање међународног права мислим да можемо доћи до решења", рекао је Пленковић.

На питање како коментарише Церарову изјаву за словеначку агенцију СТА да ће моћи да се разговара само о спровођењу одлуке Арбитражног суда, а не о билатералном решавању питања границе, Пленковић је рекао да је за Хрватску позиција што се тога тиче и даље иста – отворено гранично питање жели решавати дијалогом и када је реч о копненој и када је реч о морској граници.

"Мислим да је порука коју желимо да пошаљемо нашим партнерима у међународној заједници да смо довољно зрели и одговорни да дијалогом између Љубљане и Загреба можемо направити искорак", закључио је Пленковић.

Церар је раније данас потврдио да ће се следеће недеље у Загребу састати са хрватским премијером и додао да ће истрајати у томе да главна тема буде примена спорне арбитражне пресуде о граници између две државе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи