БиХ потписала уговор о Транспортној заједници

Уговор о Транспортној заједници у Бриселу су потписали Председавајући Савета министара Босне и Херцеговине Денис Звиздић и комесарка ЕУ за мобилност и транспорт Виолета Булц.

Потписивањем Уговора о Транспортној заједници остварен је основни услов за активирање средстава за четири пројекта у Босни и Херцеговини, одобрена на Самиту лидера Западног Балкана у Трсту, саопштио је Савет министара БиХ.

То су: деоница ауто-пута на коридору "5-Ц" Понирак-Враца, односно Зеница-Тунел, чија је вредност 83,9 милиона евра, од чега је БиХ добила "грант" од 15,9 милиона евра, затим деоница Зеница-Грачаница од 66,9 милиона евра, а "грант" је 11,8 милиона евра, деоница Јоховац-Руданка, од 80 милиона евра, а "грант" је 15,3 милиона евра, и деоница Лука-Брчко вредности 10,1 милион евра, уз грант за БиХ од 3,1 милиона евра.

То је "велика инвестициона вредност која износи око 250 милиона евра, од чега је БиХ добила око 46 милиона евра грант средстава која ће омогућити да се покрене реализација ова четири изузетно важна пројекта", као "подлога за јачање економије и привлачење страних инвестиција", пише у саопштењу.

У оквиру Транспортне заједнице Србији су одобрена два пројекта, а Македонији један пројекат.

Укупна вредност свих пројеката је 538,8 милиона евра.

Председништво БиХ је прошле седмице донело одлуку о прихватању Уговора о Транспортној заједници Европске уније и земаља Западног Балкана.

О координацији учешћа БиХ у Транспортној заједници, одлучивању и представљању договараће се надлежна министарства Савета министара БиХ, Владе Федерације БиХ и Владе Републике Српске, у складу с уставним надлежностима и одредбама које произилазе из Уговора.

БиХ је једина земља Западног Балкана која на конференцији у Трсту, јуна ове године, није потписала уговор о Транспортној заједници земаља региона, јер за то није било сагласности Владе РС.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво