Црна Гора, ЕУ ангажована на отклањању парламентарне кризе

Делегација Европске уније у Подгорици започела је серију разговора са представницима црногорске опозиције ради решавања парламентарне кризе у Црној Гори.

Опозиција, наиме, не учествује у раду парламента у Црној Гори од ванредних парламентарних избора 16. октобра прошле године.

Парламентарне странке тврде да је покушај државног удара утицао на одржавање избора и зато не признају резултат.

Они захтевају расписивање нових парламентарних избора који би били одржани заједно са председничким у првој половини наредне године.

На дан избора 16. октобра, група у којој је био и бивши шеф српске Жандармерије Братислав Дикић организовала је наводно државни удар са намером да ликвидира тадашњег премијера и лидера ДПС-а Мила Ђукановића.

У Вишем суду у Подгорици је ових дана почело суђење четрнаесторици оптужених за то кривично дело.

Иначе, већину у црногорском парламенту је формирала владајућа Демократска партија социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића, а коалициони партнери су им Хрватска грађанска иницијатива, Бошњачка странка и Либерална странка.

Тако тесном већином и без учешћа опозиције, црногорски парламент је одлучио о прикључењу те земље НАТО-у и донео низ других значајних одлука.

С друге стране, опозиција је под сталним притиском међународних представника да се врати у парламент и тамо се избори за своја права са образложењем да их грађани нису бирали да би бојкотовали Скупштину.

Лидер опозиционе Социјалдемократске партије (СДП) Ранко Кривокапић, иначе, дугогодишњи партнер ДПС-а, изјавио је да очекује да премијер Душко Марковић позове опозицију на дијалог о решавању кризе. 

Он је рекао да је парламентарни дијалог дао резултата без преседана у Црној Гори и да је уверен да сада нови дијалог између опозиције и ДПС-а мора да да резултат који ће бити договор за будуће раздобље после избора 2018. те да би тај дијалог могао бити почетком јесени. 

Демократска Црна Гора, нова странка која је први пут учествовала на изборима и одмах освојила девет посланичких места, неће да прекида бојкот парламента, казао је председник те странке Алекса Бечић.

Он је рекао да посланици демократа могу доћи на седницу само у случају дефинисања услова за одржавање ванредних избора.

Представници опозиције су задовољни интересовањем Делегације ЕУ за решавање парламентарне кризе у Црној Гори, а очекује се да ће се на разговоре одазвати и представници Демократског фронта и Демоса.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво