"Хрватска да престане са етикетирањем муслимана и БиХ"

Поглавар Исламске заједнице у БиХ реис Хусен Кавазовић, поново је затражио од председнице Колинде Грабар Китаровић и других хрватских званичника да престану са злонамерном кампањом у којој се босански муслимани и БиХ етикетирају као потенцијална терористичка опасност за суседе у Европи. 

Кавазовић у писму Китаровићевој наводи да кампања за циљ има дискредитовање Бошњака и, како наводи, сејање страха од њиховог присуства у Европи.

Кавазовић такође од Китаровићеве тражи да, ради очувања добросуседских односа, појасни доказе на основу којих износи своје тврдње о томе да су муслимани у БиХ и окружењу опасност по Хрватску и Европу, пренео је портал Кликс

Сигурносно-обавештајна агенција Хрватске објавила је прошле седмице најновији извештај о стању безбедности у земљи и региону за 2017. у којем се, између осталог, каже да у БиХ има 10.000 џихадиста.

Китаровићева је тим поводом рекла да СОА ради објективно, квалитетно и без политичког утицаја.

Хрватска председница је изјавила и да реторика из Босне и Херцеговине поводом извештаја хрватске Сигурносно-обавештајна агенција и градње Пељешког моста ''није здрава''.

"Реторика која стиже из Босне и Херцеговине према Хрватској није здрава и пријатељска", изјавила је Грабар Китаровићева у Ла Валети у петак, дан пошто је хрватска обавештајна агенција објавила податке о "претњи исламског радикализма у региону". 

"У последње време примећујем реторику против Хрватске, па и противљење Пељешачком мосту који никако не може угрозити Босну и Херцеговину", рекла је Грабар Китаровићева.

Бошњачки повериоци у Босни и Херцеговини противе се томе да се градња Пељешачког моста почне пре него што две суседне земље реше границу на мору.

"Та реторика није здрава, није добра, јер су Босна и Херцеговина и Хрватска оријентисане једна на другу", додала је хрватска председница на Малти.

СОА је, иначе, навела да се с подручја хрватског југоисточног суседства Исламској државаи прикључило готово 1.000 људи, углавном "следбеника џихадистичког салафизма".

Упитана је ли реакција Бошњака, с обзиром на тај извештај, претерана, Грабар Китаровићева је рекла:

"Бројке саме нису битне колико су битни трендови раста радикализма и појединаца који су или део екстремистичких група или су саморадикализовани појединци".

Она се, казала је, противи томе да се екстремизам и радикализам изједначавају с било којим народом, етничком или религијском групом.

"Волела бих да видим како можемо помоћи исламским заједницама, не само у суседству, него и у Европској унији", рекла је она, мислећи на успешно интегрисану исламску заједницу у Хрватској, пренеле су агенције.

Агенције из Босне и Херцеговине, међутим, тврде да с хрватским колегама никад нису разменили такве податке и да је реч о произвољним проценама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво