Линта: Нетачан и тендециозан извештај СОА

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже да је годишњи извештај Сигурносно обавештајне агенције Хрватске нетачан и тендециозан, те да се у њему наводи да је настављено ширење великосрпског екстремизма.

"СОА у свом извештају износи безочну лаж како је настављено ширење великосрпског екстремизма и да Срби тобоже желе да Хрватску прикажу у негативном светлу у међународној заједници уз негирање и погрешно приказивање чињеница везаних за Домовински рат и његов наводно одбрамбени и ослободилачки карактер", навео је Линта у саопштењу.

СОА је, иначе, у годишњем извештају представила преглед безбедносних изазова са којима се суочавају Хрватска и Европа.

Линта, међутим, наводи да СОА, као и хрватски политичари, покушавају безуспешно да прикрију непобитну истину да је "Домовински рат по свом карактеру био агресорски и злочиначки с циљем стварања хрватске државе без или са што мање Срба, по узору за геноцидну НДХ".

Наведени циљ је, уз подршку дела међународне заједнице, у великој мери остварен уз бројне злочине над српским цивилима и заробљенциима, протеривање пола милиона Срба и уништавање, пљачкање и отимање српске имовине, тврди Линта.

Он, међутим, примећује, да СОА у свом извештају не спомиње да на фудбалским утакмицама и концертима Томпсона на десетине хиљада Хрвата узвикује кољачки поздрав "За дом спремни", да се подижу усташке спомен плоче, да се у хрватској јавности отворено рехабилитује злочиначка НДХ и да управо јачање хрватског нацифашизма, уз прећутну или отворену подршку власти, представља безбедносну претњу миру и стабилности у региону.

СОА у свом извештају, такође, наводи Линта, износи, безочну лаж да је 16. октобра прошле године спречен покушај државног удара у Црној Гори, с циљем дестабилизације те државе на дан парламентарних избора.

"У питању је провидан и смешан покушај да се Срби у Црној Гори, а којима режим Мила Ђукановића крши основна људска и национална права, представе као реметилачки фактор који хоће насиљем да дођу на власт", закључио је Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи