Три прста краља Звонимира

Корисници друштвених мрежа су приметили нешто необично на табли која се налази на улазу у Книн. На њој је представљен краљ Звонимир са натписом "Краљевски град Книн – Добродошли (Welcome)". Међутим, приказ краља Звонимира се разликује од оригинала по томе што су на његовој десној шаци досликана два прста.

Два прста која се виде на табли (мали и домали прст) нису испружена на оригиналном приказу.

Иначе, у Книну се редовно одржава манифестација "Звонимирови дани", током које се посетиоци упознају са баштином тог града.

Организатори наводе да цео догађај враћа Книн у атмосферу из доба краља Звонимира, тачније у крај 11. века.

У том граду је откривен и споменик краљу Звонимиру 2009. године, рад шибенског академског вајара Александра Але Губерине.

Портал Мондо писао је о табли у Книну на којој су додата два прста краљу Звонимиру.

"Изгледа да се некоме није свидело да Звонимир дочекује посетиоце Книна са испружена три прста, што је као српски поздрав од 1990. године често користио председник СПО-а Вук Драшковић, а потом је и шире прихваћено, нарочито међу српским борцима у ратовима од 1991. године до 1999. године", наводи Мондо.

Дмитар Звонимир је био бан, војвода и краљ Хрватске. Први пут се јавља у изворима као владар северне Хрватске, тј. Славонског Баната. Да би ојачао свој положај и учврстио добре односе са Арпадовићима, Звонимир склапа веридбу са Јеленом (званом Лепа), ћерком угарског краља Беле Првог.

Краљ Звонимир је умро 1089. године. Питање начина на који је умро краљ Звонимир једно је од контроверзнијих у хрватској историографији. Једни сматрају да је Звонимир умро природном смрћу, а други да је убијен.

Поставка о насилној смрти заснива се на причи у којој су Хрвати убили свога краља на Косову Пољу код Книна 20. априла 1089. противећи се његовом позиву да, по папину налогу, крену у крсташки рат. Тај податак је у 14. веку увршћен у хрватску редакцију Летописа попа Дукљанина, као и у нека каснија дела.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. сеп 2017, 22:32) - anonymous [нерегистровани]

smesno

cime se mi bavimo , sa tri prsta na nekakvom spomeniku negde daleko.Koga interesuju tri prsta , dajte posao , bolji zivot Srbiji.

(четвртак, 14. сеп 2017, 21:27) - anonymous [нерегистровани]

koga zanimaju fakta?

Srpski je po tome što ogromna većina Srba misli da je srpski a još više je srpski zbog toga što ga i Hrvati tako doživljavaju i spremni su čak i na foto shop da bi ga obrisali kod (navodnog) hrvatskog kralja iz ranog Srednjeg veka.

(четвртак, 14. сеп 2017, 20:30) - anonymous [нерегистровани]

Pozdrav

Ima slika gde se i ustase pozdravljaju sa tri prsta i ne znam po cemu je to srpski pozdrav.

(четвртак, 14. сеп 2017, 20:24) - anonymous [нерегистровани]

Da

Da bio je kralj,Kraljevina Hrvatska je postojala u to vrijeme vjerovali vi to ili ne..

(четвртак, 14. сеп 2017, 19:24) - DDanonymous [нерегистровани]

@ Tri prsta i u HR do 16 veka

Tacno tako.A,a spomeniku Svetom Vlahi na Stradunu u Dubrovniku na desnoj ruci su mu bila ispruzena tri prsta pa mu ih je neko otkinuo.To sam licno vidio.

(четвртак, 14. сеп 2017, 19:17) - anonymous [нерегистровани]

@Kralj?

Pa čoveče zar mu ne vidiš krunu na glavi! Šalu na stranu, odgovor se već nalazi indirektno u samom tekstu - papa (Urban II) daje nalog Zvonimiru (mora onda biti valjda kralj) da okupi narodu i krenu u krstaški rat te kobne 1089. godine. A ovo smrti su više-manje legende/pretpostavke kojih ima više verzija.

(четвртак, 14. сеп 2017, 18:19) - anonymous [нерегистровани]

@kralj?

Bascanska ploca u najmanju ruku.

(четвртак, 14. сеп 2017, 16:53) - anonymous [нерегистровани]

Sveto...

...trojstvo je u pitanju!Ko je upoznat sa religijom i hriscanstvom,pre svega ,zna o cemu se radi!

(четвртак, 14. сеп 2017, 16:23) - anonymous [нерегистровани]

Kralj?

Jel moze neko pojasnjenje zbog cega se kaze da je bio kralj? Gde pise da je bio kralj, ima li pecat negde ili njegova kruna ili je to kao da ja kazem da sam ja bio kralj pa bar ce mi Hrvati verovati.

(четвртак, 14. сеп 2017, 16:16) - anonymous [нерегистровани]

Кк

Није ваш увела одма са расколом све то, већ постепено кроз векове. Непосредно после раскола и нису биле приметне разлике између источне и западне цркве.