Усвојена Декларација против градње Пељешачког моста

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Декларацију о изградњи Пељешачког моста, којом се Хрватска и Европска унија позивају да одмах обуставе све радње на градњи тог моста – јер би то значило нарушавање територијалног интегритета БиХ и укидање коридора тој земљи ка отвореном мору.

Хрватској је упућен позив да се хитно укључи у билатералне разговоре са БиХ како би се пронашло решење разграничења између две земље на мору, на принципима уважавања суверених права БиХ.

Усвајање Декларације подржали су Странка демократске акције (СДА), Савез за бољу будућност (СББ), Социјалдемократска партија БиХ (СДП БиХ), Демократска фронта, Независни блок, А-СДА, Босанска патриотска странка, као и Српска демократска странка (СДС).

Против усвајања Декларације били су ХДЗ БиХ и Савез независних социјалдемократа (СНСД) председника Републике Српске Милорада Додика.

Посланица странке ХДЗ БиХ Борјана Кришто изјавила је да Декларација нема никакву правну тежину ни у БиХ, а посебно не у суседној Хрватској.

"Да би била колико толико валидна мора је усвојити и Дом народа парламента БиХ", рекла је Криштова.

Према Уставу БиХ, одлуке које доноси парламент БиХ валидне су тек када добију подршку оба дома, Представничког дома и Дома народа, у коме делегати једног од три конститутивна народа могу да покрену питање заштите виталног националног интереса.

Хрватска намерава да гради Пељешачки мост, који спаја две обале те државе, односно њену територију са дубровачком регијом, тврдећи да ће мост градити на својој територији.

БиХ се противи изградњи, јер се на тај начин затвара поморски коридор БиХ према отвореном мору, што је супротно међународним конвенцијама.

БиХ има излаз на Јадранско море у Неуму, у дужини од неколико километара, и сматра да би јој изградњом Пељешачког моста био онемогућен излаз на отворено море.

Представнички дом данас је усвојио и предлог посланика Независног блока Садика Ахметовића, којим се од председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића тражи да до наредне седнице парламента БиХ прикупи потписе посланика који га подржавају.

На основу тих потписа требало би да се утврди да ли Савет министара има подршку скупштинске већине и да ли ће се тражити његова смена.

број коментара 3 пошаљи коментар
(четвртак, 14. сеп 2017, 00:47)
anonymous [нерегистровани]

Uvijrek je i bio taj izlaz na more BiH

20tak km u Neumu je i u SFRJ bio koridor -izlaz na moreiH u Neumu.Treba se ,u koliko nije usaglasiti visina mosta da bi mogli ploviti brodovi pri izlazu iz BiH na otvoreno more.

(среда, 13. сеп 2017, 20:51)
anonymous [нерегистровани]

@ Nisam znao

Neznam gdje si ti ucio istoriju i geografiju , vidi se da si neupucen u to.

(среда, 13. сеп 2017, 19:21)
Slavko [нерегистровани]

Nisam znao

da BiH ima koridor do otvorenog mora. A sada če im biti taj koridor ukinut. Nego ko im je dao taj koridor, gde i kada?