Усвојена Декларација против градње Пељешачког моста

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ усвојио је Декларацију о изградњи Пељешачког моста, којом се Хрватска и Европска унија позивају да одмах обуставе све радње на градњи тог моста – јер би то значило нарушавање територијалног интегритета БиХ и укидање коридора тој земљи ка отвореном мору.

Хрватској је упућен позив да се хитно укључи у билатералне разговоре са БиХ како би се пронашло решење разграничења између две земље на мору, на принципима уважавања суверених права БиХ.

Усвајање Декларације подржали су Странка демократске акције (СДА), Савез за бољу будућност (СББ), Социјалдемократска партија БиХ (СДП БиХ), Демократска фронта, Независни блок, А-СДА, Босанска патриотска странка, као и Српска демократска странка (СДС).

Против усвајања Декларације били су ХДЗ БиХ и Савез независних социјалдемократа (СНСД) председника Републике Српске Милорада Додика.

Посланица странке ХДЗ БиХ Борјана Кришто изјавила је да Декларација нема никакву правну тежину ни у БиХ, а посебно не у суседној Хрватској.

"Да би била колико толико валидна мора је усвојити и Дом народа парламента БиХ", рекла је Криштова.

Према Уставу БиХ, одлуке које доноси парламент БиХ валидне су тек када добију подршку оба дома, Представничког дома и Дома народа, у коме делегати једног од три конститутивна народа могу да покрену питање заштите виталног националног интереса.

Хрватска намерава да гради Пељешачки мост, који спаја две обале те државе, односно њену територију са дубровачком регијом, тврдећи да ће мост градити на својој територији.

БиХ се противи изградњи, јер се на тај начин затвара поморски коридор БиХ према отвореном мору, што је супротно међународним конвенцијама.

БиХ има излаз на Јадранско море у Неуму, у дужини од неколико километара, и сматра да би јој изградњом Пељешачког моста био онемогућен излаз на отворено море.

Представнички дом данас је усвојио и предлог посланика Независног блока Садика Ахметовића, којим се од председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића тражи да до наредне седнице парламента БиХ прикупи потписе посланика који га подржавају.

На основу тих потписа требало би да се утврди да ли Савет министара има подршку скупштинске већине и да ли ће се тражити његова смена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво