ХНД тражи од Пленковића да осуди паљење "Новости"

Хрватско новинарско друштво осудило је поновно спаљивање српског недељника "Новости", чији је издавач Српско народно веће. Од премијера Андреја Пленковића тражи да јасно осуди претње представника Аутохтоне–хрватске странке права.

У саопштењу Хрватског новинарског друштва наводи се да досад није било реакција највиших државних органа на раније оптужбе против новинара Новости да шире мржњу и да су подстицали на паљење шумских пожара у Хрватској овога лета, иако је струковно удружење упозорило да је реч о хушкању на новинаре.

Пошто су недавно чланови десничарске Аутохтоне–хрватске странке права пред централом Српског народног већа (СНВ) спалили неколико примерака недељника уз понављање оптужби за ширење мржње и подстицање на паљење шума, премијер Андреј Пленковић је, наводи удружење, "лаконски изјавио да то није проблем, јер је реч о припадницима минорне странке".

Припадници те странке су јуче оптужили Новости за ширење мржње и тражили престанак његовог суфинансирања из државног буџета.

"ХНД захтева да премијер Пленковић коначно јасно осуди претње новинарима Новости, као и свим другим новинарима, што никад до сада није учинио. Избегавање изрицања јасног става о неприхватљивости напада на новинаре подстиче насиље према њима које почиње увредама и претњама, наставља се спаљивањем новина, а завршава физичким нападима на новинаре", упозорено је из тог удружења.

У међувремену, председник Српског националног вијећа Милорад Пуповац поручио је да очекује хитан разговор са државним врхом Србије на коме би се разматрали последњи инциденти и однос према Србима у Хрватској. 

број коментара 0 пошаљи коментар