Мађарска: Ограда на граници је неопходна

Без физичке заштите није могуће зауставити миграциони притисак и зато је непходна ограда на граници, рекао је за телевизију М1 Бенце Тужон, државни секретар за комуникације у Кабинету председника Владе Мађарске.

Тужон је реаговао на изјаву Високог комесара УН за избеглице Филипа Грандија који је у Мађарској посетио транзитну зону за мигранте код места Реске, на мађарско-српској граници.

Гранди је нагласио да је да је право и обавеза сваке државе да брани своје границе, али да то није у супротности са обавезом да се пружи помоћ избеглицама.

Бенце Тужон рекао је да је безбедност грађана Мађарске на првом месту, због тога постоје и транзитне зоне и заштитна ограда на граници.

"Огромна енергија и средства су за то потребна. Само изградња ограде стајала је 270 милијарди форинти, (900 милиона евра) па Мађарска са правом тражи да Европска унија учествује у трошковима јер се тиме бране не само мађарски, већ и грађани Европе", рекао је Тужон.

Главни саветник за безбедност мађарског премијера Ђерђ Баконди изјавио је да већина миграната на мађарску границу стиже без икаквих докумената.

"Став Владе Мађарске је да ће свако ко тражи политички азил у Мађарској имати заштиту, али економски мигранти или они који долазе са лошим намерама, морају рачунати на озбиљну контролу на граници", рекао је Баконди.

број коментара 3 пошаљи коментар
(среда, 13. сеп 2017, 17:30)
tanasko [нерегистровани]

Hmmm

Ova zicana trostruka ograda kao da je za buducnost pravljena pod izgovorom "zbog migranata". Neko je svojevremeno rekao da ce pojedine EU zemlje Srbiju izolirati i ostaviti u karantenu ne bude li pala na kolena.

(среда, 13. сеп 2017, 17:26)
Vlada [нерегистровани]

Migranti i azilanti

Vreme je da se migranti i azilanti prebace na kontinente odakle su. Nema rata i nije sramota insistirati da svako ide u svoju kuću. Zatim razgovarati o ogradama i žicama.

(среда, 13. сеп 2017, 16:11)
anonymous [нерегистровани]

"Evropa bez granica", ali....

.....sa - "zicanom ogradom"!?