Парламент РС – посланицима опозиције изречена мера удаљења, наставак у малој сали

Владајућа већина у парламенту Републике Српске није прихватила услове које је поставила опозиција за наставак седнице и посланици опозиције су поново физички блокирали говорницу у скупштинској сали. Председник парлмента изрекао им је меру удаљења, али су они и даље распоређени око места где седи руководство парламента. Владајућа већина је седницу парламента наставила у малој сали и усвојила више законских предлога.

Председник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић изрекао је меру удаљвања са седнице посланицима опозиције који су физички блокирали рад парламента, али су посланици опозиционих странака и даље распоређени око места где седи руководство парламента.

Скупштинско заседање је прекинуто, а Чубриловић је најавио да ће бити настављено "када се за то створе услови и то с оним посланицима који желе да раде".

"Никада нисам мислио да ћу се наћи у оваквој ситуацији", казао је Чубриловић новинарима, додавши да је "због очувања дигнитета парламента било неопходно да изрекне меру удаљавања са седнице посланицима опозиције".

Према његовим речима, нико нема право да спречава рад Народне скупштине, јер је "РС важнија и од власти и од опозиције".

Чубриловић је навео да су посланици опозиције пред владајућу већину поставили ултимативне услове, међу којима је и захтев да се извештај ревизије о стању буџета у прошлој години разматра на овој седници, што, према његовим речима, није могуће.

Расправа о тој спорној тачки могла би да се одржи на наредној седници.

Док се председник параламента у скупштинском холу обраћао новинарима, посланици опозиције захтевали су да празну скупштинску салу напусте и сниматељи РТРС који су радили на директном преносу.

Нешто касније, владајућа већина је у малој сали Народне скупштине РС наставила седницу, на којој је прихваћена оставка главног ревизора РС Душка Шњеготе и његовог заменика Дарка Пејића. Тој седници нису присуствовали посланици опозиције, али су се овим поводом обратили у скупштинском холу.

Опозиција је синоћ физички блокирала рад парламента, што је наставила данас пошто нису испуњени њени захтеви.

Представници опозиције најавили су да неће одустати од физичке блокаде парламента, док владајућа већина "не престане са терором у парламенту", не поштујући пословник о раду парламента, законе и Устав.

Разлог за незадовољство опозиције је повлачење с дневног реда извештаја Главне службе за ревизију у којем је исказано 130 милиона конвертибилних марака већи дефицит од оног што тврди Влада РС.

Главни ревизор РС Душко Шњегота је после објављивања извештаја поднео оставку на ту функцију након што је то од њега затражио председник РС Милорад Додик, образлажући оставку "личним, моралним и професионалним потезом".

Опозиција захтева и да министри одговоре на сва до сада постављена посланичка питања на која нису добили одговор.

Осим тога опозиција тражи да се у Службеном гласнику објави одлука парламента РС из јула 2015. године о одржавању референдума о раду Тужилаштва и Суда БиХ.

У међувремену, Српска демократска странка (СДС) саопштила је да је у Републици Српској тренутно на власти последњи "аутократски режим" на Балкану, који, како је наведено, мора бити срушен институционалним или ванинституционалним путем.

Такође, Амбасада САД у Босни и Херцеговини одбацила је наводе Савеза независних социјалдемократа (СНСД) да је та амбасада "осмислила сценарио рушења парламента Републике Српске".

"Ови неосновани и неодговорни коментари не могу се озбиљно схватити. Теорије завера, као што је ова, само служе да би се одвратила пажња од конкретних проблема у економији, правосуђу и политици са којима се грађани Босне и Херцеговине суочавају", речено је за регионалну Н1 телевизију из америчке амбасаде.

СНСД је претходно саопштио да је опозиција у РС физичком блокадом рада парламента РС "кренула у најопаснију авантуру до сада – рушење парламентарне демократије, а тиме и Републике Српске".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво