"У Јасеновцу остаје плоча с усташким поздравом"

Хрватски министар правосуђа Дражен Бошњаковић поручио је да плоча са усташким поздравом остаје до даљег у Јасеновцу. Тврди како изричито упориште у закону за скидање плочe не постоји.

Министар правосуђа је поновио да је грб Хрватских одбрамбених снага (ХОС), на коме је усташки поздрав "За дом спремни", званично регистрован и признат, преноси Хина.

"Тешко је сада судити да се тим поздравом у амблему ХОС-а позива на враћање у прошла времена јер су припадници ХОС-а носећи тај грб гинули за Хрватску, и то за Хрватску која поштује демократске стандарде, која је демократски уређена и која поштује права националних мањина. Дакле, њихови мотиви у Домовинском рату били су борба за такву Хрватску, а не величање пропалих режима", тврди Бошњаковић у интервјуу Вечерњем листу.

Он је додао да Веће за суочавање са последицама владавине недемократских режима ради на томе и оно би требало да објави препоруке како у будућности третирати такве ствари, а за то имају рок до марта 2018. године.

"Када веће да препоруке, онда ћемо ми унутар тих препорука направити законски оквир и предузети друге мере", каже Бошњаковић.

Хрватска народна странка (ХНС), поручила је да плоча са натписом "За дом спремни" у Јасеновцу мора да буде брзо уклоњена како је и договорено са премијером Андрејом Пленковићем и да за ту странку "није прихватљиво партнерство у Влади која није одлучна у спровођењу постигнутих договора".

ХНС је коалициони партнер владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ).

Након што је министар Бошњаковић изјавио да ће та плоча вероватно остати у Јасеновцу барем до марта 2018, ХНС је објавио снимљену изјаву члана председништва странке Томислава Стојака који је навео да је ХНС постигао са премијером договор око брзог уклањања плоче и да очекује да се тај договор поштује.

"Хрватској нису потребна фашистичка обележја, нити грађани заслужују да их оптерећују расправама о теми која мора да има само један закључак: уклањање плоче у најкраћем могућем року. За ХНС није прихватљиво партнерство у Влади која није одлучна да спроведе постигнуте договоре, реформске одлуке и потписане споразуме", рекао је Стојак, преноси "Јутарњи лист".

Наводи се да је Бошњаковићев иступ коментарисао и председник СДП-а Давор Бернардић, који је о томе написао статус на Фајсбуку.

"Данас нам је ХДЗ-ов министар правосуђа поручио да плоча са поздравом 'За дом спремни' остаје у Јасеновцу. ХДЗ се тиме јасно одредио: За дом спремни, усташки поздрав под којим су усташе убијале у време НДХ, за њих је прихватљив! ХДЗ је са данашњим даном и званично пустио усташки поздрав у хрватску свакодневицу, ХДЗ је данас деци поручио да слободно кличу усташки поздрав", навео је Бернардић.

Он је додао да "хрватској јавности мора да постане јасно да има власт коју је срамота антифашизма и која подстиче фашизам".

"Јер дати легитимитет поздраву 'За дом спремни' јесте потстицање фашизма", написао је Бернардић.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара