Румунија, контроверзан предлог министра, председник против

Министар правде Румуније Тудорел Тоадер предложио је мере реорганизације правосудног система, које је председник те земље Клаус Јоанис назвао нападом на владавину права којим би Румунија била враћена деценију уназад, јавља "Ројтерс".

Румунија важи за једну од најкорумпиранијих земаља ЕУ, због чега је њен правосудни систем под посебним надзором Брисела, наводи агенција Ројтерс.

Између осталог, промене које је предложио Тоадер односе се на начин на који се постављају врховни тужиоци, а укључују и формирање специјалног тела надлежног за кривична дела која почине судије.

"Предлози... представљају напад на владавину права, на независност и правилан рад правосуђа, као и на борбу против корупције", истакао је Клаус Јоанис у саопштењу.

"Уколико влада усвоји ову мешавину мера, а парламент их одобри, биће избрисани напори Румуније који трају дуже од десет година, а правосудни систем ће се вратити у времена када је био подређен политици", рекао је Јоанис.

По румунском закону, председник поставља главне тужиоце пошто их предложи министар правде а њихов избор добије необавезујуће одобрење Врховног савета судија, који води бригу о независности судства.

Тоадер је предложио и да министар правде, чије постављење представља политичку одлуку, од савета преузме контролу над инспекцијским телом за судски систем.

Аналитичари и судије истичу да би тако нешто довело до политичког мешања у рад правосудног система, а канцеларија врховног тужиоца је саопштила да предлози министра представљају знак за узбуну и да тужиоци о њима нису консултовани, наводи Ројтерс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво