ВМРО-ДПМНЕ: Српски обавештајац није имао одобрење да буде у Собрању

Највећа опозициона странка у Македонији ВМРО-ДПМНЕ изразила је забринутост због "шпијунске афере коју је објавила Србија" и изразила наду да ће македонска и српска страна рашчистити све детаље и о томе обавестити јавност.

У саопштењу странке бившег премијера Николе Груевског оцењује се да та "афера има међународне димензије, када се има у виду да је међудржавна" и да кораци које предузима Србија и изјаве њених политичара нису у складу са изјавама македонских представника.

То, према ВМРО-ДПМНЕ, указује да постоје детаљи са којима јавност није упозната.

"Рашчишћавање ове афере, поред утврђивања одговорности, без обзира на чијој је страни, треба да води нормализацији односа две државе", наводи се у саопштењу ВМРО-ДПМНЕ.

Та странка је негирала да је нека македонска институција дала сагласност српском дипломатском представнику да уђе у Собрање 27. априла, уз ограду да је то утврдила као опозициона странка.

"Имајући у виду да је ВМРО-ДПМНЕ сада у опозицији, у току данашњег дана смо у оквиру својих могућности проверили и утврдили да ни Министарство спољних послова, нити Влада, нити парламент, ни Министарство унутрашњих послова, ни Агенција за обавештајне послове нису добили такав захтев, нити издали сагласност и одобрење", наводи странка која је 27. априла била на власти.

Странка Николе Груевског је ипак позвала нову Владу Македоније која, како се наводи, сада има контролу над свим институцијама, да утврди да ли је нека институција издала такво одобрење.

"Уколико се не појави такав документ у наредна два-три дана, констатоваћемо да нешто такво дефинитивно није издато", наводи странка ВМРО-ДПМНЕ.

Та странка је била на власти када је током упада њених присталица у Собрање у згради боравио и српски дипломата и обавештајац Горан Живаљевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво