Димитров: Испад у Торонту недопустив

Македонски министар спољних послова Никола Димитров поручио је да се Македонија радује посети шефа грчке дипломатије Никоса Коцијаса, најављеној за 31. август, истакавши да неће допустити испаде попут недавног у Торонту, где је македонски конзул држао говор испред мапе "велике Македоније".

"У наредних неколико дана блиско ћемо сарађивати у вези са агендом и мерама изградње поверења", рекао је Димитров на конференцији за новинаре у Скопљу, преноси МИА.

Власти у Атини оштро су критиковале догађај у Торонту, а македонска агенција је јуче јавила, позивајући се на грчки портал "Њуз 24/7", да Министарство спољних послова Грчке разматра да ли Коцијас треба да посети Македонију после, како се наводи, најновије "провокације македонских званичника у вези с мапом 'велике Македоније'".

Димитров је рекао да догађај у Торонту није организовао македонски конзулат у том канадском граду, нагласивши да призор мапе која обухвата и територију Грчке, а која је била у позадини конзула, није политика Министарства спољних послова, нити владе Македоније.

"Као министар спољних послова, нећу дозволити 'испаде' који крше Устав Републике Македоније у вези са међународним споразумима које је Македонија потписала у оквиру нашег правног поретка, и они ће бити поштовани", рекао је Димитров, додавши да је у интересу Македоније да се придржава Привременог споразума из 1995.

Он је навео и да је тај случај под истрагом, а да је генерални конзул позван у Скопље на консултације.

"То није наша политика и никако нам не иде на руку. Ми желимо да се придржимо НАТО, што значи да ће сутра Грчка можда бити наша савезница, и Македонија би требало да буде савезница с Грчком", рекао је шеф македонске дипломатије.

Како је закључио, будућност Македоније и интерес њених грађана исувише су важни да би неко правио грешке као што је она у Торонту.

Грчки министар Коцијас је обећао на ранијем састанку с колегом Димитровим у Атини, да ће крајем августа посетити Скопље, али је грчки портал навео да се та одлука сада преиспитује након, како је наведено, "најновијег напада на Грчку на скупу у Торонту којем су присуствовали званичници владе из Скопља".

Македонско министарство спољних послова затражило је потврду Коцијасове намере да посети Македонију 31. августа, а коначан одговор из Атине још није стигао, навео је портал 24/7.

Атина је, како се подсећа, 16. августа оптужила македонску владу за кршење привременог споразума из 1995. године након што се македонски конзул Јовица Палачевски обратио на манифестацији у Торонту "говорећи испред позадине на којој су били иредентистички симболи и мапе".

Атина је тада подсетила да нова македонска влада жели нов почетак у односима са Грчком, али је истакла да, упркос промени руководства, "изгледа да иредентизам наставља да буде доминантна државна идеологија и свакодневна политичка пракса у Македонији".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара