Бледски стратешки форум 4. и 5. септембра

Високи званичници УН, Европске уније, НАТО-а, као и земаља региона, укључујући премијерку Србије Ану Брнабић и шефа дипломатије Ивицу Дачића, састаће се 4. и 5. септембра на Бледском стратешком форуму током којег ће разговарати о најактуелнијим регионалним и глобалним питањима.

Међу темама које ће бити предмет разматрања су промене у свету и изазови које оне носе, потреба за снажним демократским руковођењем уз прихватање нове реланости, положају ЕУ у измењеном свету, о Западном Балкану, људским правима у временима промена, дигиталној дипломатији...

Поред домаћина, председника и премијера Словеније, Борута Пахора и Мира Церара, међу учесницима форума најављени су, између осталих, висока представница ЕУ Федерика Могерини, комесар УН за људска права Заид Раад ел Хусеин, заменица генералног секретара НАТО-а Роза Готемелер, заменик шефа руске дипломатије Алексеј Мешков, као и низ министара спољних послова.

Централни догађај је панел лидера, који се одржава 4. септембра, а на којем би, како је најавио организатор, требало да говоре премијерка Србије Ана Брнабић, генерални секретар ОЕЦД-а Ангел Гуриа, потпредседник Европске комисије Франс Тимерманс, бивши словеначки председник Данило Тирк и председник Доњег дома канадског парламнета Џеф Реган.

У светлу драматичних промена у свету, уз глобализацију и дигитализацију с једне стране и постојеће политичке, економске и социјалне елите које губе упориште, и све јаче екстремистичке покрете, лидери ће дискутовати о томе како прихватити нову реланост, а не заборавити вредности на којима су заснована модерна друштва.

Један од панела биће посвећен Западном Балкану и процесу проширења ЕУ.

Неки потези ЕУ, како наводи у најави организатор, као што је, на пример, неслагање лидера ЕУ прошлог децембра о традиционалним закључцима који се тичу проширења, сугеришу да Унија није заинтерсована довољно за то да проширење настави истом динамиком.

О томе ће 5. септембра говорити шеф српске дипломатије Ивица Дачић, његове колеге из земаља у региону, потпредседник ЕБРД-а Пјер Хајлброн, представник Европске службе за спољне послове Томас Мајр Хартинг и други.

Нова реланост биће предмет дискусије још једног панела - "Нова визија за нову реланост", на којем се очекује учешће шефа турске дипломатије Мевлута Чавушоглуа, Федерике Могерини, министра спољних послова Мађарске Петера Сијарта, заменика шефа дипломатије Мешкова и других.

Биће уприличени и разговор са председником 72. Генералне скупштине УН Мирославом Лајчаком, а неће бити заобиђена ни ситуација у медијима и један од најважнијих изазова савременог света - лажне вести.

На панелу "Лажне вести или да ли су медијима и даље потребни уредници" говориће, између осталих, колумниста Гардијана и још неколико британских листова Метју д'Анкона, некадашњи портпарол Викиликса и оснивач Опенликса Данијел Домшајт Берг, директор ДПА Петер Кропш.

Другог дана форума биће одржан панел посвећен положају ЕУ у измењеној реалности, а дискутоваће се и о дигиталној дипломатији 21. века и други.

У оквиру форума биће одржан и економски стратешки форум са више панела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво