Македонска влада: Нисмо прислушкивали Србију

Шеф македонске дипломатије Никола Димитров рекао је, после седнице владе у Скопљу, да Македонија "није шпијунирала Србију", јавља портал Плусинфо.

"Македонска влада није имала намеру, није наредила и није вршила обавештајне активности против суседних земаља, укључујући и Србију", рекао је на конференцији за новинаре у Скопљу министар спољних послова Македоније Никола Димитров.

Димитров је, такође, демантовао и тврдње Београда да је "Македонија покренула обавештајну офанзиву против Србије уз покровитељство страног фактора".

Шеф македонске дипломатије одбио је да даље улази у спекулације, најављујући да ће у среду телефоном разговарати са српским колегом Ивицом Дачићем, пошто раније није успео да га добије.

Рекао је новинарима да "македонске институције раде искључиво у интересу грађана Републике Македоније и сагласно уставним надлеžностима". 

Димитров је нагласио да Македонија није у позицији да има неку одлучујућу улогу по питању пријема Косова у Унеско.

Навео је да је то питање "важно и за нашег суседа Србију и за нашег суседа Косово", који, наводи, имају суштински различит однос према том питању.

"Све то морамо да имамо у виду и никако не смемо да дођемо у ситуацију да имамо некакву водећу улогу", невео је Димитров и нагласио да ће се Скопље по том питању, пре свега, водити интересима Македоније.

"Не знамо када ће ово питање да буде на дневном реду, могуће на јесен, до када многе ствари, а можда и ставови укључених страна, могу да се промене", рекао је шеф македонске дипломатије.

Раније данас, лист Блиц је јавио да није познато да ли ће македонска влада, после повлачења српских дипломата, узвратити реципрочним мерама. 

Претходно је македонска агенција Мета пренела да влада у Скопљу на данашњој седници неће расправљати о дипломатском инциденту са Србијом, као и да неће бити додатних реакција на тврдње Београда да се у Македонији "воде офанзивне обавештајне активности против Србије".

Влада Македоније остаје при јуче донесеном ставу и поздравља најаве Београда о "очувању пријатељских односа и враћању стања у уобичајене оквире", пренела је раније данас агенција Бета.

О случају повлачења српских дипломата из Скопља, вечерас ће у ТВ Дневнику РТС-а говорити председник Србије Александар Вучић. 

Србија је у недељу после подне хитно повукла запослене из Амбасаде Србије у Македонији и затражила да се повећа безбедност, а Блиц је раније објавио да су македонске службе пратиле и незаконито "обрађивале" српске дипломате.

Министарство спољних послова је саопштило да ће се следеће недеље у Скопље вратити запослени у Амбасади који се баве конзуларним питањима и истакли да је конзуларна помоћ доступна свим грађанима Србије у Македонији.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да ће се амбасадорка у Скопље вратити највероватније у септембру, а да ће председник Србије Александар Вучић сутра разговарати телефоном са премијером Македоније Зораном Заевом. Блиц наводи да је разговор Вучића и Заева заказан за 12 часова.

Иначе, Дачић је рекао и да ће се он чути са македонским колегом Николом Димитровом, као и да ће премијерка Ана Брнабић имати прилику да се ових дана сретне са Заевом на једном међународном скупу, преноси Танјуг.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво