Атина забринута после повлачења српских дипломата

Грчке дипломате забринуто су пратиле развој догађаја на Балкану, након што је Србија повукла целокупно особље из своје амбасаде у Скопљу, пише лист "Катимерини" у онлајн издању.

Катимерини истиче да је Београд повукао особље из амбасаде након што је оптужио Македонију за "офанзивно деловање" против Србије.

Грчки сајт наводи да је Београд изгледа бесан, јер Скопље унапређује односе са Приштином.

Лист примећује да је спор уследио у време када Македонија покушава да оживи своју кандидатуру за придруживање Европској унији и НАТО, након периода који су обележила политичка превирања.

Грчки лист подсећа да је премијер Македоније Зоран Заев формирао коалициону владу у јуну, скоро шест месеци након избора у тој земљи. 

Наглашава и да Грчка инсистира да се спор са Македонијом око имена те земље реши пре него што се та држава придружи међународним савезима. 

Македонска влада саопштила је да ће приликом одлучивања о чланству Косова у Унеско узети у обзир ставове већине земаља ЕУ, иако је Заев пре само три и по месеца изјавио да ће Скопље приликом гласања бити неутрално. 

Влада Заева данас је, међутим, саопштила да "развија пријатељске односе са свим суседним земљама", да у случају отворених питања "води политику добросуседске и регионалне сарадње", али да ће, што се тиче гласања за чланство Косова у Унеско "узети у обзир ставове већине земаља Европске уније".

Агенција Макфакс јавила је да је Влада Македоније припремила предлог за подршку учлањењу Косова у Унеско и оценила да је то један од разлога што је Министарство иностраних послова Србије повукло особље амбасаде из Скопља на хитне консултације у Београд.

Македонска агенција, позивајући се на неименоване изворе, наводи да је званични Београд имао информације да ће Македонија бити предлагач за гласање за улазак Косова у Унеско, односно да ће то предложити као тачку дневног реда.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да су запослени у Амбасади Србије у Македонији повучени на консултације након што је од надлежних обавештајних органа "добијено довољно доказа о веома офанзивном деловању против органа и институција Србије". 

После најава званичног Скопља да мења став о уздржаности приликом гласања о чланству Косова у Унеско, министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручује да би и Србија могла да промени став по питању имена Македоније.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво