Македонски медији и аналитичари о повлачењу српских дипломата из Скопља

Скопски медији, на македонском и албанском језику, без изузетка и без коментара преносе изјаве председника Србије Александра Вучића и потпредседника српске владе и министра спољних послова Ивице Дачића о разлозима повлачења свих запослених из Амбасаде Србије у том граду.

У извештајима медија се посебно указује на изјаву председника Вучића да је до одлуке о повлачењу дипломатског особља из Амбасаде у Скопљу дошло након увида у доказе надлежних служби да је се у Македонији спроводи офанзива на српске институције.

Такође, медији преносе да је председник Вучић најавио да ће за десетак дана све бити много јасније.

Истиче се да је српски председник рекао да Србија жели да настави добре пријатељске односе са Македонијом.

Медији преносе и изјаву потпредседника владе и шефа српске дипломатије Ивице Дачића да ће Србија предузети све мере да заштити интересе државе у новонасталим околностима.

Преносе и најаву министра Дачића да ће се део запослених вратити у Скопље наредне седмице. након састанка са председником Вучићем, као и да ће амбасадорка остати нешто дуже у Београду.

Македонски аналитичари оцењују да је повлачење свих запоселних из Амбасаде Србије у Скопљу "озбиљан корак у правцу напетих односа између две суседне земље".

"Ово је веома озбиљан проблем који показује да ће Србија погоршати односе са Македонијом с циљем стварања неке врсте притиска у коначном гласању у међународним телима, где се очекује да Македонија промени свој став у односу подршку Косову за чланство у Унеску", рекао је Багоје Засхов, иначе, бивши дипломата.

Према његовим речима, повлачење свих запослених на консултације указује на погоршање односа Македоније и Србије, које улази у "фазу озбиљног дипломатског притиска".

С друге стране, пак, бивши амбасадор Алаидин Демири каже да "хлађење односа" између Србије и Македоније за циљ има да спречи истрагу македонских власти о разлозима због којих се српски обавештајац запослен у Амбасади у Скопљу нашао у згради парламента на дан када су избили немири због избора Таљата Џаферија за предсеника.

"На неки начин је постало очигледно да су српске службе биле умешане у насилне догађаје у парламенту 27. априла ове године", тврди Демири за Радио Слободна Европа.

Иначе, према наводима овог медија, дипломатски односи Македоније и Србије, од почетка деведесетих година прошлог века, понекад варирају, углавном због односа Скопља према Приштини.

Македонија је признала једнострано проглашену косовску независност заједно са Црном Гором у јесен 2008. године, а Београд је након тога тадашњег амбасадора Македоније у Србији прогласио непожељним.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара