Брамерц: Још 5.000 осумњичених у БиХ

На чињеницу да је донекле остварена правда за страшне злочине почињене током сукоба у БиХ треба гледати као на важан фактор у процени рада Трибунала, изјавио је главни тужилац Хашког трибунала Серж Брамерц у интервјуу за "Глас Српске".

Серж Брамерц je навео да многи злочини још нису процесуирани и да само у Босни и Херцеговини још има 5.000 осумњичених за које би требало спровести истраге, преноси РТРС.

Осврћући се на критике да Срби нису задовољни односом према жртвама српске националности, Брамерц је рекао да је Тужилаштво постигло значајан напредак, посебно због контаката са организацијама које представљају породице жртава.

Брамерц је нагласио да једино жртве имају свако право да критикују рад тужилаца и судова и да зато сматра да је важно разговарати са организацијама жртава.

"Сваки пут кад дођем у БиХ са њима се састајем. Разумем незадовољство породица српских жртава", нагласио је Брамерц и додао да није спорно да би један број злочина тек требало процесуирати.

Важно је, међутим, и да се погледа шта се догађа управо сада, предочио је Брамерц, који сматра да је Тужилаштво БиХ недавно постигло значајан напредак у процесуирању починилаца злочина над Србима.

У току је велико суђење за злочине у општини Орашје, предмет "Сакиб Махмуљин" за злочине које су починили муџахедини, док се предмети који се баве сексуалним деликтима, где су жртве Српкиње у општинама Орашје, Брод и Дервента, процесуирају пред Судом БиХ, рекао је Брамерц.

Он се нада да ће у наредним месецима бити вести о даљим истрагама и кривичним гоњењима за злочине где су жртве Срби и припадници свих других националности.

Брамерц је, говорећи о процесима против Радована Караџића и Ратка Младића, напоменуо да ће они бити завршени у Хагу и да нема шансе да они буду пребачени правосуђу у БиХ или Србији.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво