Држављанство Србије тражило више од 50.000 грађана БиХ

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић наводи да је више од 50.000 грађана Републике Српске тражило држављанство Србије, и додао да је велика заинтересованост и за добијање српског пасоша.

Владимир Николић наводи да су грађани Републике Српске, односно БиХ, веома заинтересовани за држављанство Србије, што потврђује податак да је до сада предато око 40.000 захтева.

Прецизирао је да се тај податак односи на период од отварања конзулата 2005. године и да је тим захтевима обухваћено више од 50.000 грађана Српске, односно БиХ.

"Приликом подношења захтева за пријем у држављанство Србије, грађани наводе разлоге за добијање двојног држављанства, али су они најчешће вођени личним и практичним разлозима, као што су студирање или запослење у Србији", рекао је Николић, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

Истакао је да Закон о држављанству Републике Србије не предвиђа временски оквир у којем је надлежни орган обавезан да реши сваки појединачни захтев, али да је дугогодишња пракса показала да је за то најчешће потребно више од годину дана.

"Влада Србије је 2012. године донела одлуку да сноси трошкове републичких административних и конзуларних такси, као и посебних трошкова за грађане из региона који желе да добију српско држављанство или да се из држављанства одјаве, тако да је процедура ослобођена наплате таксе", подсетио је конзул Србије у Бањалуци.

Наводи да је велика и заинтересованост за пасоше Србије, те је у Генералном конзулату у Бањалуци од 2014. године, када је почело издавање овог документа, до данас издато око 5.000 пасоша.

"Приметан је тренд повећања броја захтева за око 20 одсто у односу на 2016. годину, која је у том смислу била рекордна", констатовао је Николић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво