Држављанство Србије тражило више од 50.000 грађана БиХ

Генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић наводи да је више од 50.000 грађана Републике Српске тражило држављанство Србије, и додао да је велика заинтересованост и за добијање српског пасоша.

Владимир Николић наводи да су грађани Републике Српске, односно БиХ, веома заинтересовани за држављанство Србије, што потврђује податак да је до сада предато око 40.000 захтева.

Прецизирао је да се тај податак односи на период од отварања конзулата 2005. године и да је тим захтевима обухваћено више од 50.000 грађана Српске, односно БиХ.

"Приликом подношења захтева за пријем у држављанство Србије, грађани наводе разлоге за добијање двојног држављанства, али су они најчешће вођени личним и практичним разлозима, као што су студирање или запослење у Србији", рекао је Николић, пренела је Радио-телевизија Републике Српске.

Истакао је да Закон о држављанству Републике Србије не предвиђа временски оквир у којем је надлежни орган обавезан да реши сваки појединачни захтев, али да је дугогодишња пракса показала да је за то најчешће потребно више од годину дана.

"Влада Србије је 2012. године донела одлуку да сноси трошкове републичких административних и конзуларних такси, као и посебних трошкова за грађане из региона који желе да добију српско држављанство или да се из држављанства одјаве, тако да је процедура ослобођена наплате таксе", подсетио је конзул Србије у Бањалуци.

Наводи да је велика и заинтересованост за пасоше Србије, те је у Генералном конзулату у Бањалуци од 2014. године, када је почело издавање овог документа, до данас издато око 5.000 пасоша.

"Приметан је тренд повећања броја захтева за око 20 одсто у односу на 2016. годину, која је у том смислу била рекордна", констатовао је Николић.

број коментара 12 пошаљи коментар
(понедељак, 21. авг 2017, 11:21)
anonymous [нерегистровани]

Pa

Pa dolaze upisu na fakultete, stipendije, itd.

(понедељак, 21. авг 2017, 00:50)
Dobio sam ga za 6 meseci [нерегистровани]

Republika Srpska Krajina

Mislim da konzularni proces sve usporava. Ja sam se prijavio na adresu u NS 24h po ulasku u SRB (morate imati nekoga da bi ste to uradili). Sa tom prijavom sam predao zahtjev za državljanstvo uključujući svu potrebnu dokumentaciju. 6 meseci poslje sam dobio državljanstvo matice nam Srbije.
Mislim da sve brže ide zbog lokalnog zahtjeva jer konzularnim putem sve to ide sporije.

(недеља, 20. авг 2017, 21:16)
Slaven [нерегистровани]

Čeka se najviše dvije godine

Meni su rekli da se čeka do dvije godine. Međutim, zvali su me posle nešto manje od godinu dana i rekli da sam dobio državljanstvo. Potrebnu dokumentaciju sam predao krajem januara 2016., a 20. januara ove godine sam dobio poziv iz konzulata.

(недеља, 20. авг 2017, 20:53)
anonymous [нерегистровани]

Dužina čekanja je nevjerovatna

Moji sinovi su u decembru 2015. predali dokumentaciju u Konzulatu Srbije u Banjoj Luci. Prošla je godina i osam mjeseci. Što je još tužnije stariji sin je magistrirao u Srbiji.

(недеља, 20. авг 2017, 19:43)
anonymous [нерегистровани]

Moda

Dvojno drzavljanstvo je sve vise u.modi.Drzave nisu vise drzave, vec buvlje pijace gde se trguje svim I svacim.Ljudi nisu trajno vezani za svoj zavicaj.I narod, vec za posao I novac.Namerno je napravljena pometnja kako bi svi trcali za zaradom I pri tome gubili sve ostalo.

(недеља, 20. авг 2017, 19:21)
Nemanja [нерегистровани]

Sramotno dugotrajan proces

Zaista je sramotan period cekanja kako bi se svi dokumenti obradili i mislim da je vreme da se zakonom odredi vremenski period za stecanja drzavljansta.Moja majka je predala dokumente za dobijanje drzavljanstva pre vise od godinu dana, uplatila sve takse i posle vise od 14 meseci nije dobila nikakav odgovor.A kada bi i stupila u kontakt sa ambasadom uvek bi dobila isti odgovor, ne znamo mi nista, to nije do nas, zavisi od Beograda.Mislim da bi svi pripadnici Srpske nacionalnosti trebali da budu prioritet kada je stecanja drzavljanstva u pitanju.Koliko puta su raznorazni stranci dolazili i dobijali drzavljanstvo u roku od jednog dana?

(недеља, 20. авг 2017, 17:53)
anonymous [нерегистровани]

Svet se menja

Da su stanovnicima koji žive na teritoriji današnje BiH, a koji su pravoslavci pre 100 ili 150 godina postavili pitanje koja im je matična zemlja, garantovano ne bi rekli Srbija. Ali kad politika umeša prste onda je sve moguće. Eto zbog toga i zbog mnogo čega drugog oni traže državljanstvo "matice" iako potiču iz drugih krajeva.

(недеља, 20. авг 2017, 16:55)
КрајишникБЛ [нерегистровани]

Српско Држављанство

Не узимају људи држављанство и пасош да би негдје бјежали већ као и ја зато што смо Срби.Праве бројке су много веће пошто конзулат покрива сјеверозапад Српске, тј. регион Крајине, огромај број Срба из источне и јужне Српске иде директно у Београд да преда захтјев за држављанство или у федерално Сарајево гдје је амбасада Србије.Србија треба да отвори генерални конзулат у Требињу.На крају сви Срби из Републике Српске и Српске Крајине треба да добију држављанство Србије и Српски пасош, тј. тражимо само исти третман наше матице према нама као што Хрвати из зап. Херцеговине имају од своје.

(недеља, 20. авг 2017, 16:11)
Александар Поповић [нерегистровани]

Треба дати

Уколико задовољавају законске прописе, треба дати држављанство свима који су га затражили. Тако ћемо моћи да пружимо правну заштиту тим људима. Хрватска је одавно дала пасоше за Херцег Босну. За протеране Србе из Хрватске треба убрзати упис у српско држављанство. И тако им омогућити колико-толико нормалан статус.

(недеља, 20. авг 2017, 15:37)
anonymous [нерегистровани]

Sta imaju

A sta s tim pasosem, Srbija je teska beda, nemas nikakva prava i povlastice tu, jedino pasos sa dvoglavim orlom koji je srpski znak