Пељешачки мост квари односе Хрватске и БиХ

Најављена градња Пељешачког моста, за који је Европска унија званичном Загребу недавно одобрила 375 милиона евра, а који би требало да споји обалу и полуострво, нови је камен спотицања у односима Хрватске и БиХ.

Судећи по најновијим порукама које су ових дана укрстили хрватски премијер Андреј Пленковић, председавајући Председништва БиХ и челник ХДЗ-a БиХ Драган Човић и бошњачки члан Председништва и лидер СДА Бакир Изетбеговић претворили су градњу тог пројекта у политику, уместо у струку.

Из Сарајева, наиме, сада стижу уверавања да изградња моста не сме почети пре него што се реши питање "излаза БиХ на отворено море", на који, према мишљењу стручњака окупљених у Поморском друштву у Сарајеву, БиХ има неотуђиво право.

Премијер Пленковић је изјавио прошле седмице да ће бити настављен пројекат изградње Пељешачког моста, који је стратешки за Хрватску.

Поновио је да се Хрватска залаже за дијалог са свим суседним земљама, па и са БиХ, те да се о изградњи Пељешачког моста разговарало на заједничкој седници Владе Хрватске и Савета министара БиХ у Сарајеву почетком јула.

"Ако било шта треба појаснити, све ћемо појаснити нашим комшијама, међутим, техничке карактеристике моста су такве да омогућавају нешкодљив пролаз свим врстама пловила која би могла ићи према мору", додао је Пленковић.

Део власти БиХ, међутим, сматра да се градњом тог моста затвара њен прилаз отвореном мору и спречава улазак великих бродова у територијалне воде БиХ.

Најновију полемику о градњи Пељешачког моста отворио је Човић недавном изјавом за ХРТ да поновно проблематизовање реализације тог пројекта није званични став БиХ.

Човић је рекао да је у питању став једне странке (СДА) и неколико појединаца у тој странци.

Додао је и да за три године, колико је он члан Председништва, "ниједном питање Пељешачког моста није отворено, јер се подразумевало да је на то дата апсолутна сагласност – будући да је Хрватска поштовала све предвиђене услове.

Човић тврди да сва три члана Председништва БиХ подржавају евроатлантски пут БиХ, али се, због дневнополитичких потреба увек јави нека страна која тражи изговор за заустављање неког пројекта и тражи кривица у некоме другом.

БиХ нема намеру да гради луку у Неуму

Сарајевски медији су истовремено објавили да је Министарство комуникација БиХ још 2013. обавестило Хрватску да БиХ нема намеру да гради луку у Неуму.

Реагујући на изјаву Човића, Изетбеговић је поручио да је недопустиво да председавајући Председништва БиХ заступа интересе Хрватске.

Изетбеговић истрајава на ставу да Пељешачки мост руши суверенитет БиХ и предлаже изградњу тунела.

"Изградња Пељешачког моста представља рушење суверенитета БиХ", рекао је Изетбеговић за ТВ1 додајући како БиХ и Хрватска морају пронаћи решење овога проблема како би се БиХ допустио слободан приступ отвореном мору.

"Ваља утврдити границу. Ваља утврдити коридор или пловни пут БиХ који нас спаја с међународним водама, отвореним морем и након тога елементе моста, који би се евентуално градио преко тих коридора, преко тих фактички међународних вода", прецизирао је Изетбеговић, који сматра да би се Хрватској више исплатила градња тунела.

Тунел би, према његовом мишљењу, био двоструко јефтинији и ишао би у залеђу или испод Неума, где је обала врло стрма и пут до Дубровника би трајао пуно краће, а не би упропастили једно предивно полуострво једним широким путним појасом.

Изетбеговић је потом још јасније поручио да ће званичници СДА у Парламенту БиХ подржати захтев опозиционих бошњачких странака да се заустави пројекат изградње Пељешачког моста док се не реши отворено питање морске границе код Неума.

СДА сматра и да Човић, као председавајући Председништва БиХ, има уставну обавезу да заступа званичне ставове и интересе БиХ.

Свако другачије поступање, кажу, представља злоупотребу службеног положаја, о чему би "Човић и те како требало да води рачуна".

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво