"Не очекујем ратове, али Хрватска треба да има модерну војску"

Бивши министар одбране Хрватске Анте Котромановић каже да не очекује тензије и ратове на овим просторима у догледно време, али сматра да Хрватска треба да има модерно опремљену војску.

Према речима Анте Котромановића, та војска не треба да буде превелика, али треба да зна да реагује у тренуцима кризе, као и у ванредним ситуацијама када су пожари, потреси, поплаве.

Котромановић је за загребачку телевизију Н1 коментарисао одлуку Хрватске да купи америчке ратне авионе рекавши да он то подржава, уколико, каже, држава има довољно средстава.

"Хоће ли они бити из САД, Шведске...то бих препустио струци, то мора бити дугорочно решење, најјефтиније и у то се мора укључити један део трговинске размене, ту цела влада мора да седне и види шта може да се уради", рекао је Котромановић.

Упитан да од један то пет оцени опремљеност хрватске војске, Котромановић каже да је то тешко и да Хрватска није као Данска.

"Ми смо пре двадесет и нешто година у условима рата створили војску, морамо се оријентисати на западну технологију и то су трошкови. Разумем људе кад кажу да су пензије и плате мале и да имамо друге проблеме, али улагање у обрану је улагање у сопствену сигурност", навео је Котромановић.

Сматра да људи који воде Министарство морају бити свесни праве ситуације у држави и доносити уравнотежене одлуке.

"Ми смо чланица НАТО-а и имамо своје обвезе. Ми смо део елитног клуба и морамо један део буџета трошити на то. Желим да кажем да се јако добро мора водити политика у МОРХ-у да куповином авиона не застане развој других сегмената – копнене војске и морнарице", рекао је Котромановић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи