Тужилаштво БиХ формирало предмет против Бакира Изетбеговића

Због подношења захтева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије, Тужилаштво БиХ формирало је предмет против члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића.

"На темељу достављене пријаве, формиран је предмет који је у раду и врше се одређене провере. Није покренута истрага против конкретних особа", рекао је за Кликс портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић.

Реч је о предмету који је формиран на основу кривичне пријаве председника Народног демократског покрета (НДП) Драгана Чавића против бившег агента БиХ Сакиба Софтића и члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, а због лажног представљања, подстрекавања на лажно представљање, као и узурпације уставних овлашћења.

Портал Кликс подсећа да је Међународни суд правде у Хагу још крајем маја прошле године обавестио Сакиба Софтића да га не сматра агентом БиХ пред тим судом, али је члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић, упркос томе, преко Софтића, у фебруару ове године поднео захтев за ревизију пресуде по тужби против Србије.

Међународни суд правде одбио је да у поступак узме захтев за ревизију јер о именовању агента, а и покретању поступка за ревизију, није добио никакву одлуку Председништва БиХ, као колективног шефа државе.

Изетбеговић је након пропалог покушаја предаје захтева за ревизију указао како је знао за одлуку Суда у Хагу, због чега су његову оставку затражили лидери значајних политичких странака у БиХ попут Фахрудина Радончића, Нермина Никшића и Жељка Комшића, оптужујући га да је од њих сакрио ту чињеницу на саветодавној конференцији у сарајевској Вијећници.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво