Изетбеговић: Односи БиХ и Србије се поправљају

Бошњачки члан Председништва БиХ и председник СДА Бакир Изетбеговић изјавио је да председник Србије Александар Вучић последњих година шаље позитивне сигнале, позива на дијалог, као и да се уз повремене проблеме, односи БиХ и Србије, као и односи Бошњака и Срба поправљају.

Изетбеговић је то рекао у интервјуу за босански портал Фактор, одговарајући на питање да ли сматра да председник Републике Српске Милорад Додик наглас изговара оно што Вучић мисли.

"То иде јако споро. Пред нама је још много отворених, нерешених питања, како у односима две државе, тако и у односима два народа. Требали бисмо их брже решавати. С политиком какву воде Додик и слични њему, и с таквом реториком, то ће тешко ићи и верујем да је и Вучић свестан тога. Додик је напросто постао парадигма конфликта, и Вучић мора бити свестан чињенице да сваки план који се прави са Додиком, сам по себи носи негативан набој", рекао је Изетбеговић.

Говорећи о најави Додика да ће Београд и Бања Лука ускоро формирати тимове стручњака који ће радити на писању текста "заједничке декларације о деловању за опстанак Срба", а кога је писац Филип Давид упоредио са меморандумом САНУ од пре 30 година, Изетбеговић је казао да су историјска искуства са меморандумима и декларацијама које се пишу у Београду "заиста лоша".

"Шта се жели овај пут још је нејасно. Видећемо да ли ће тај документ бити намењен за амортизовање реакција на унутрашњем плану у Србији због најаве промене курса у односима с Косовом или је заиста реч о томе што говори господин Давид, али и други. Имајући у виду све сукобе кроз које су народи Балкана прошли у протеклим деценијама, у којима су српске вође и интелектуалци имали централну улогу, најбољи начин да се Срби заштите јесте да њихови лидери престану са прављењем планова који угрожавају или потцењују друге", рекао је лидер СДА.

Како је рекао, шта год да буде "БиХ и Бошњаци знаће да реагују на прави начин".

"Лоша је порука то што је најављено да ће декларацију која се односи искључиво на српски народ усвајати и Народна скупштина РС. Ентитет РС, као део БиХ, и његова скупштина, не припадају само српском народу, него и Бошњацима и Хрватима", рекао је он и додао да је БиХ надживела и оне пре њега, па ће надживети и њега и његове праунуке.

Према његовим речима, Додикова политика ће поступно изгубити снагу и успориће се као машина којој понестаје горива.

"И показаће се да је оно што изгледа као Додикова снага, уствари била његова главна слабост. А то је неконтролисана, диктаторска власт у Републици Српској", закључио је Изетбеговић.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво