Закон о употреби језика уноси немир међу Македонце

Министарство правде и Секретаријат за спровођење Охридског споразума објавио је Нацрт закона о употреби језика у Македонији, који ће након усвајања у влади бити прослеђен Собрању на усвајање. У делу опозиције изазвао је страх да је то увођење албанског језика као другог званичног језика.

Увођење албанског језика као другог званичног језика у Македонији је био услов албанских партија које су подржале владу премијера Зорана Заева, а чему се оштро противи најутицајнија странка бившег премијера Николе Груевског ВМРО-ДПМНЕ.

Иако је освојила највише гласова на прошлим изборима ВМРО-ДПМНЕ, односно Груевски, није формирао владу јер, како се тврдило, управо није желео да прихвати, између остлог, и тај услов албанских партија.

Када закон буде усвојен у влади текст закона ће бити достављен на мишљење Венецијанској комисији, заједно са спорним одребама, које се односе на употребу албанског језика на новчаницама и хартијама од вредности, као и на војничким униформама.

И док премијер Заев уверава да је Предлог закона у складу са Уставом Македоније усклађен са европским стандадима, ВМРО-ДПМНЕ сматра да је реч о увођењу двојезичности.

Заев је, након седнице владе најавио да ће закон о језику представити јавности овог викенда у Охриду.

Иначе, Предлог закона предвиђа да се поред македонског језика прошири употреба другог као службеног у местима у којима најмање 20 одсто житеља говори тим другим језиком, како би лакше могли да комуницирају са државним институцијама на њиховом матерњем језику.

О овом питању подељени су и стручњаци и док једни сматрају да је реч о веома тешкој одлуци, која међутим, неће решити проблем са језиком у Македонији с обзиром на политичку ситуацију у последњих 10 година у тој земљи, други кажу да је то део Охридског споразума.

Бивши амбасадор Македоније у НАТО Нано Ружин верује да је све садржано у закону настало из Охридског споразума и додаје да мисли да се непотребно узбуњују духови о наводној продаји идентитета и албанизацији.

Закон предвиђа двојезичне ознаке на униформама за полицајце, ватрогасце и здравствене раднике, али само у општинама и градовима где најмање 20 одсто становника говори неки други језик, осим Македонског.

"Ако Венецијанска комисија потврди да је закон у складу са Уставом, немамо предрасуде. Закон ће омогућити и коришћење другог језика", рекао је премијер Заев и додао да нико није у обавези да учи тај други језик, ако то не жели.

"Према предложеном закону македонски језик остаје први и једини службени језик у међународној употреби", тврди Заев.

Употреба албанског језика

Нацрт закона о употреби језика већ је изазвало реакције албанских партија.

Покрет Беса сматра да према новом закону албански језик није у потпуности службени, већ да само остварује одређен напредак у одређеним институцијама.

ДПА је закон оцнила као маркетиншку кампању владајућих странака.

Најутицајнија албанска партија ДУИ Али Ахметија сматра да је усвајање овако предложеног закона корак ка остваривању главног циља – интеграција у ЕУ.

Према предложеном закону о језицима сви државни органи, централне институције, јавна предузећа, агенције, канцеларије, институције, организације, комисије, поред македонског као службеног језика користиће и албански, а исто важи и за јединице јединице локалне самоуправе.

Албански језик ће се користити у парламенту на пленарним седницама, а лична документа и пасоши грађана ће аутоматски бити издата на службеном језику којим говори особа којој се документа издају.

У судском поступку, јавних тужилаца и других органа, органа и институција, поред македонског, ће се примењивати албански језик.

За разлику од раније, када је право да користи неки други језик осим македонски био резервисан за осумњичене, приватне тужбе и сведоке, сада то укључује судије и тужиоце.

Било како било, мишљење Венецијанске комисије је обавезујуће и уколико та комисија констатује да је закон у супротности са Уставом, он ће морати да буде исправљен пре него што дође на усвајање у Собрање.

Казне за институције које не буду поштовале закон, након његовог усвајања, предвиђене су у износу од пет хиљада евра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво