Ко подржава Томпсона у Хрватској

Марко Перковић Томпсон почео је концерт у Слуњу усташким поздравом "За дом, спремни", уз одобравање публике. Томпсон је привукао више људи него Прљаво казалиште, на традиционалној државној манифестацији у Книну. Према различитим проценама, хрватског музичара познатог по пропагирању усташтва, слушало је од 15 до 50 хиљада људи.

Клицање усташтву, сваки други посетилац са паролом  "За дом спремни" на мајици, нацистички поздрави камери РТС-а, део су атмосфере у Слуњу пред синоћни концерт Марка Перковића Томпсона.

Док се стадион пунио у кафанама су се празнили бурићи са пивом и другим жестоким пићем. У доколици, куповали су се сувенири.

"Најбоље су ишле ове 'Олуја' мајице, то више немамо, продали смо. Иду ови Бенедикти, крунице, а и мајице ове иду велики бројеви", рекао је један продавац.

А онда је на бину изашао Томпсон, који је окупљене поздравио са "За дом...".

Због истог преступа, истог дана у Книну, неколико младића је ухапшено.

"Лицемерје хрватске државе", каже новинар портала Индекс Војислав Мазоко, очигледно је кад је у питању Томпсон.

"Зашто полиција није поступила у Слуњу на исти начин и на почетку, на 'Бојни Чавоглаве', дошла на позорницу и одвела Марка Перковића са концерта у притвор", упитао је Мазоко.

Концерт су финансирала ветеранска удружења која знају да Томпсон сваки концерт почиње забрањеним покличима. Помогла је и карловачка Жупанија. На питање РТС-а због чега то ради, карловачки жупан Јелић није одговорио, јер му се не свиђа контекст нашег питања.

"То је индиректно финансирање, наравно. Јесу ли те удруге навеле у својим пројектима да ће организовати концерт Марка Перковића Томпсона, ја не знам, али чак и да јесу, не би због тога изгубиле ни куне, вероватно би због тога добиле и куну више", каже Јелић.

Саша Милошевић, други човек Српског народног вијећа, сматра да се Томпсонова реч веома поштује у хрватској политици.

"Проблем је у томе што је он дубоко укорењен у друштво, што он дефинише политички дискурс, атмосферу друштва, што га толико значајни фактори подржавају", објашњава Милошевић.

То су, каже – медији, црква и ветерани. Не слаже се да је Томпсон државни пројекат, а на питање да ли Хрватска постаје пројекат насликан по Томпсоновим идејама одговара:

"Неке ствари које се дешавају у Хрватској данас и неке ствари како Хрватска данас јесте, то је потпуно поклапање између тих идеја, вредности за које се он залаже тако жестоко, да постоји стопостотно поклапање".

Томпсон има концерте током целе године. Највећу штету, кажу саговорници, чини тиме што прави нову базу младих људи који би требало да свет прилагођавају будућности.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 26. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи