У Слуњу славе, у Крњаку тугују

У Книну се одржава централна манифестација обележавања 22. годишњице војно-полицијске акције хрватских снага "Олуја". У Слуњу пева Марко Перковић Томпсон. У исто време, села са српском мањином која се налазе и са једне и са друге стране прилаза Слуњу, данас тихо обележавају дан када су многа остала без иједног становника.

Онима који би у Слуњ врућина не смета. Многи ће проћи кроз Крњак, једино село у Карловачкој Жупанији у којој Срби имају извршну власт.

Председник је Дејан Михајловић. Он обавља неколико функција, јер је и даље недовољно људи у Крњаку. Преподне као ватрогасац вози цистерну до Гојка Малића који је са породицом дошао из Србије да проведе одмор на Кордуну. Од како је са осам година 5. августа 1995. избегао у Нови Сад, није се враћао на дуже на Кордун.

Слика две Хрватске, оне у Слуњу и оне у Крњаку мора се помирити, каже Михајловић. Разуме зашто Загреб слави и нада се да ће почети да разуме и своју српску мањину.

"Нико нема право да од српског народа тражи да на данашњи дан буде сретан и весео. То је лицемерно и то је оно што дефинитвно није добар смер кретања у српско-хрватским односима у Републици Хрватској", каже Дејан Михајловић, председник општине Крњак.

Рикверц у том кретању је позивање човека познатог по томе да се не устручава да узвикује забрањене и историјски превазиђене пароле.

Док једни славе, други тугују. Срби у Крњаку, на само 25 километара од Слуња где ће Томпсон вечерас имати концерт, кажу да ће данас бити тиши него иначе, током године.

Тако је и у домаћинству Матијевића који су се вратили 2001. године.

"Неки га очигледно требају, некима је омиљен. Неке ће увесељавати, али шта се може... Ми смо ту да отрпимо и то", каже Илија Матијевић, становник Крњака.

Трпело се дуго. Нада се да је после 22 године време да се "Олуја" другачије обележава у Хрватској.

"Немам ништа против људи који су национално освијешћени, о својој нацији, али ако својим поступцима, поншањима не вређају туђе осећаје, међутим, ово данас и много пута до сада је изгледа важнија туђа несрећа која се више слави него своја срећа", каже Матијевић.

Илија Матијевић има троје деце. Кћеркама су најбоље другарице Хрватице. Нада се да њихова ће њихова генерација ући у затишје после Олује, која сматра, предуго траје.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи