СНВ: Жалимо због свих жртава "Олује"

Српско национално веће изразило је данас, поводом 22. годишњице од операције "Олуја", жаљење због свих жртава и свих оних који су у ратним разарањима остали без својих ближњих, пријатеља и домова, али и зато што рат, како истичу, није завршио том акцијом.

"Жалимо над чињеницом да су животи свих нас почетком ратних разарања заувек променили свој ток. Изгубили смо животе какве смо познавали. Такође, жалимо што рат није завршио операцијом 'Олуја', како за српске цивиле који су остали на својим праговима, тако и за све нас који данас живимо у Хрватској", истиче се у саопштењу СНВ-а достављеном Танјугу.

Заменик председника СНВ-а Александар Милошевић напомиње да Хрватска живи своје послератно време, али и оцењује да је оно далеко од постконфликтног друштва мира.

"Војно-полицијском операцијом 'Олуја' Хрватска је вратила своју територијалну целовитост засновану на Резолуцији УН-а. Али, тешко је разумети уништавање на десетине хиљада кућа, сечу стабала багрема и заливање маслина мазутом у Далмацији, а камоли убијање недужних и голоруких у њиховим двориштима, најчешће старих и немоћних, те мучење и злостављање заробљених", наводи се у саопштењу.

Наша је дужност, поручио је Милошевић, сећање на злочине почињене у рату над човеком, било којим.

"Наша је дужност је да инсистирамо на томе да све жртве имају право на спомен, а сви људи право на миран живот", истичу из СНВ-а и позивају све суграђане и државне званичнике да имају то на уму када славе победу.

"Цена те победе нису само животи недужних у 'Олуји' и пре ње него и друштво које се ни данас није у стању суочити с властитом прошлошћу. Настојање да се лоша и срамотна прошлост у Другом светском рату поражене наци-фашистичке и усташке идеологије покаже бољом, није само опасна за тренутак у којем живимо и у којем пишемо десету Изјаву сећања, него прети да на одузме нашу будућност", наглашавају из СНВ-а.

Најавили су да ће, као и сваке године, обележити страдање цивила током и након "Олује".

"У рукама имамо само цвеће и свеће и ништа више од тога. Наше је право живети у миру и сећати се оних без којих смо остали. Од тога не одустајемо, као што не одустајемо ни од очекивања да ће наша држава, Република Хрватска, у складу с преузетим међународним обавезама, казнити починиоце ратних злочина над српским цивилима и заробљеницима, те признати околности и чињенице њиховог страдања и придружити нам се у спомену на њих", стоји у изјави СНВ-а коју је потписао заменик председника СНВ-а Александар Милошевић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи