Скуп Срба у Љубљани поводом "Олује"

У Љубљани је, у организацији Националног савета Срба Словеније и Савеза српских друштава, одржан скуп на којем се говорило о страдању и прогону Срба у Хрватској 5. августа 1995. године.

Трибина под називом "Олуја 1995-2017" одржана је уз подршку амбасаде Србије и Љубљане, а амбасадорка Србије у Словенији Зорана Влатковић је поручила да је Србија окренута будућности, али да никада неће заборавити ни једно зло које је нането српском народу. 

"Наша је обавеза да стално подсећамо европску и међународну јавност, да се чује истина о страдању и прогонима свих Срба, али и да тражимо да сви одговорни буду процесуирани и да се такав злочин никада више, нигде не понови", рекла је амбасадорка Србије после трибине и истакла задовољство што је српска дијаспора у овој земљи показала висок степен јединства.

На скупу су испред Српског народног већа из Хрватске говорили новинар Саша Косановић и хрватски публициста и грађански активиста Драго Пилсел. 

"Видео сам ужасна убиства. Нисам могао то да прећутим", рекао је Пилсел, један од првих новинара који је 1995. године видео и писао о злочинима над Србима у Хрватској.

Пилсел је изразио наду у помирење Срба и Хрвата по немачко-француском моделу. 

Косановић, који је због учешћа у прављењу документарца о злочинима у Двору на Уни добио отказ на Хрватској телевизији истакао је да је "Олуја врхунац Хрватске жеље да у тој земљи нема Срба". 

"Уз помоћ државне пропаганде од сваког Србина су прво правили мету и непријатеља, а прави циљ је био протеривање Срба, што су и славили након 'Олује'", рекао је Косановић. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво