Скопље негира тврдње "Спутњика" да се Заев са САД договорио о новом имену за Македонију

Премијер Македоније Зоран Заев иза кулиса Самита лидера Јадранске повеље у Подгорици договорио се са делегацијом САД о новом имену за Македонију како би се та земља што пре прикључила НАТО-у, тврди "Спутњик". Из Кабинета македонског премијера негирају наводе руске агенције.

Спутњик тврди да је Заев јуче у Подгорици иза затворених врата представио америчком потпредседнику Мајку Пенсу план за промену имена Македоније.

Позивајући се на изворе блиске македонској делегацији, Спутњик наводи да је Заев Пенсу изнео неколико предлога за ново име Македоније.

Према тим предлозима, Македонија би се убудуће могла звати "Горња Македонија", "Северна Македонија" или Република Македонија (Скопље).

Наводи се и да је Пенс обавестио Заева да су Грци, који су до сада Македонију због тог имена блокирали на путу ка ЕУ и на путу ка НАТО-у, сагласни са понуђеним предлозима.

Заев је, наводи се такође, од Пенса затражио помоћ за реализацију тог плана јер су грађани Македоније изричито против промене имена државе, иако је у међународном систему Република Македонија призната под именом Бивша Југословенска Република Македонија (БЈРМ).

С друге стране, из Кабинета премијера Заева одбацили су као нетачне наводе Спутњика.

Све што је разговарано са потпредседником Пенсом, објавили смо официјелно (на сајту владе)”, речено је Танјугу у кабинету Заева.

На званичном сајту македонске владе иначе пише да је Заев у Подгорици имао билатерални сусрет са потпредседиком САД Мајком Пенсом, који му је, како се наводи, рекао да Македонија може да рачуна на подршку САД, као и да они подржавају политику владе и напоре Македоније за чланство у НАТО-у.

Нимиц: Близу смо решења спора Скопља и Атине 

Истовремено, амерички дипломата и посредник у спору Македоније и Грчке о имену Метју Нимиц изјавио је да је оптимиста и да верује да се ближи време решења тог спора.

Метју Нимиц је у интервјуу за Би-Би-Си оценио да тај спор има историјски значај и представља кључ за изградњу нације, а његови покушаји да се реши проблем је да подстакне људе да на то не гледају као на питање националног идентитета, већ проналажење формулације за име државе које ће се користити у дипломатске сврхе.

Тај амерички диломата, који се већ 23 године бави решењем македонско-грчког спора, каже да је оптимиста и да верује да је близу решења.

Нимиц је рекао да схвата грчку страну и њихов страх да би једног дана Македонија могла да положи право на део њихове територије, али и да, с друге стране, разуме Македонију, чије име потиче из историје и периода владавине Александра Македонског.

Грчко-македонски спор око имена траје већ 26 година, што званично Скопље држи удаљено од уласка у НАТО-а и ЕУ.

Упитан да ли ће Македонија једног дана бити отворена за промену свог имена, Нимиц каже да је то "веома комплексно питање које укључује емоције".

Овај спор, према његовим речима, има историјски значај и представља кључ за изградњу нације, као и да су македонски лидери обећали грађанима да ће сваки предлог морати да прође референдум.

Нимиц, који је, како се наводи, управо завршио последњи круг састанака на ову тему, верује да може доћи до решења.

Прошло је 26 година од када је Македонија прогласила независност од бивше СФРЈ, колико траје и спор са суседном Грчком око имена.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво