Марковић: Нема слободне и мирне Европе без стабилног Балкана

Премијер Црне Горе Душко Марковић оценио је, у обраћању на самиту Америчко-јадранске повеље (А5) у Подгорици, да су појачана залагања НАТО-а и ЕУ за Балкан веома добродошла, јер европске и евроатлантске инцијативе немају алтернативу.

Душко Марковић оценио је да нема слободне и мирне Европе без стабилног Балкана, што је у интересу Европе и САД.

Истакао је да су безбедност, економија и демократија нераскидиво испреплетенe, те подвукао да порука јасне перспективе за чланство мора увек бити јасна и чврста.

Марковић је напоменуо да европске и евроатланстске иницијативе немају алтернативу.

"Свесни смо изазова са којима се суочава НАТО, а као нова чланица смо спремни да дамо свој допринос. Изазови 21. века су заједнички и нема изолованих и једноставних одговора", рекао је црногорски премијер.

Марковић је истакао да је Црна Гора одлучно, од обнављања независности 11 година корачала одлучно ка чланству НАТО, и да је нису успели одвратити ни спољни притисци.

"Ти покушаји су краткорочни, а евроатланстко опредељење је трајно. Црна Гора у НАТО је добра вест и за регион јер смо доказ да се реформе исплате и да је перспектива за чланство жива", поручион је Марковић.

Црна Гора, како је казао, спремна је да са пријатељима у региону подели искуства и помогне у окончању евроатланстских процеса интеграције.

"Ми у Црној Гори не заборављамо да имамо посла код куће и спремни смо, са новим охрабрењем, да наставимо са кључним реформским процесима", нагласио је Марковић.

Долазак потпредседника САД Мајка Пенса у Подгорицу, према његовим речима, доказ је чврстине и истрајности трансатлантске везе.

Пенс: САД деле визију јединствене и слободне Европе

Потпредседник САД Мајк Пенс изјавио је да Вашингтон остаје партнер Западном Балкану и да ће наставити посебно да подржава Дејтонски споразум и дијалог Београда и Приштине, уз поруку да сви деле исту визију јединствене и слободне Европе.

Пенс је, у обраћању на самиту, рекао да САД желе да буду партнер како би се на Балкану ојачало демократско друштво и слобода штампе, додајући да је то основа просперитета.

Такође ће, како је истакао, САД наставити да промовишу односе америчких оружаних снага са снагама региона у циљу професинализације војски региона.

"САД ће бити партнер како би се смањила зависност Балкана од руске војне опреме", подвукао је Пенс.

Навео је да колективна одбрана захтева приврженост свих земаља чланица, и подсетио на речи америчког председника Доналда Трампа да државе треба томе и финансијски да допринесу, апострофирајући цифру од најмање два одсто од БДП-а за одбрану.

Пенс је позвао на даље јединство у борби против Исламске државе, посебно упозоривши на стране борце-повратнике, који се враћају у своје земље, па тако и на западни Балкан.

"Пре мање од годину дана многе ваше земље биле су поремећене планом Исламске државе да координирано нападну Косово, Македонију и Албанију. САД су захвалне вашем доприносу да се порази Исламска држава", казао је Пенс.

Указао је да се "суочавамо са непријатељем изнутра и споља, али и с југа и запада" и нагласио да амерички председник Трамп неће посустати и одустати док не уништи Исламску државу "у његовом гнезду", како не би био претња нашим народима.

Позвао је међународну заједницу и да осуде новог председника Венецуеле Николаса Мадура.

"Позивам све који цене слободу да осуде Мадуров режим, јер Венецуела заслужује демократију и слободу", поручио је Пенс који је указао на хапшење опозиције у тој земљи.

У том смислу затражио је пажњу светске заједнице према ономе што раде власти у Северној Кореји и Ирану.

Пенс се посебно осврнуо на Русију и њену улогу на Западном Балкану.

"Русија наставља да покушава да исцртава нове међународне границе силом. На Западном Балкану је настојала да дестабилизује регион, подели демократије и вас међусобно", рекао је Пенс.

Према његовим речима, намере Русије биле су јасне прошле године када су "московски агенти покушали да поремете црногорске изборе и чак убију премијера како би спречили улазак Црне Горе у НАТО".

Подвукао је да је Трамп затражио обуставу дестабилизационе активности Русије у региону и истакао да САД одбацују било какав покушај примене силе и застрашивања.

"Западни Балкан има право да сам одлучује о својој будућности", поручио је Пенс.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво