Пенс: Храброст Црне Горе у фази руског притиска надахњује свет

Амерички потпредседник Мајк Пенс изјавио је у Подгорици да Црна Гора има водећу улогу у одбрани стабилности и безбедности региона Западног Балкана.

Мајк Пенс је захвалио званичницима Црне Горе на томе што су домаћини сутрашњег Самита Јадранске повеље као и на водећој улози коју та држава има у одбрани стабилности и безбедности Западног Балкана.

На аеродрому "Голубовци" Пенса је дочекао црногорски премијер Душко Марковић са супругом. 

"Ваша храброст, посебно у фази руског притиска надахњује свет и ја вам честитам на томе", рекао је Пенс на вечери коју је у његову част приредио као домаћин црногорски премијер у Вили "Горица".  

Пенс је додао да честитке на чланству Црне Горе у НАТО показују да САД цене снажно савезништво и пријатељство.

Амерички потпредседник је рекао да преноси поздраве америчког председника Доналда Трампа.

"Ово је опипљив знак наше посвећености Црној Гори као најновијој чланици НАТО...Уверавам вас да сам овде као доказ чињенице да Америка нема мале партнере већ само има снажне партнере. И верујем да је моје присуство овде данас само први корак", рекао је Пенс.

Председник Црне Горе Филип Вујановић рекао је да веома цени традиционално пријатељство Црне Горе и САД.

"Са поносном говорим да је Црна Гора чланица НАТО-а и да је наш савезник јачи него икад. Председник Доналд Трамп је казао како делимо заједничке вредности и ми од њих никад нећемо одустати. Ојачавајући ове вредности ми ћемо наше партнерство учинити још већим", поручио је у здравици Вујановић.

Пенс је највиши амерички званичник који је допутовао у Црну Гору у последњих 100 година од када су две државе успоставиле дипломатске односе. Он ће сутра у Подгорици учествовати у раду Самита Јадранске повеље.

број коментара 17 Пошаљи коментар
(петак, 04. авг 2017, 11:15) - milan lala [нерегистровани]

NATO

MNE je primljena u NATO samo da bi se prkosilo Rusiji . Prijem MNE u NATO nema nikakav vojnicki znacaj, cista pakost NATO. A kakav znacaj drzava - MNE dobija clanstvom u NATO odgovor je isto nikakav. To je prvenstveno u interesu jednog pojedinca gospodina zbog njegovog minulog rada o kojem je godinama zapad vrlo negativno preteci protiv njega trubio.Prosta logika govori sve , bolje je onda biti u NATO da te tamo svi hvale za "hrabrost" nego da te pozovu na odgovornost za minuli rad. 

(среда, 02. авг 2017, 23:06) - anonymous [нерегистровани]

Sta nam kazete gospodine Pens,

- ruskog pritiska - Te nije valjda. Rusija je CG samo upozoravala sta ce joj se dogoditi, a to joj se i dogodilo, gore nije moglo.

(среда, 02. авг 2017, 17:17) - Sloba [нерегистровани]

Problem

Ko bude pazljivo procitao vase kmentare taj ce odma razumeti srpski problem svako vuce na njegovu stranu i najzad niko ni nezna na koju mora ali ajmo sad nekuda mora

(среда, 02. авг 2017, 11:23) - anonymous [нерегистровани]

Surova realnost

Prihvatili mi to ili ne, Crna Gora je ispred nas u svemu, pricalo se da ce umreti od gladi 2006. ako se odvoje od Srbije. Gde smo mi sad, gde su oni ?

(среда, 02. авг 2017, 11:05) - Brut [нерегистровани]

Moto

Milov moto je već duže vreme: "Ako ih ne možeš pobediti - pridruži im se."
Problem je što zemlja grca u siromaštvu i kriminalu, a NATO će već ispostaviti svoj račun. Albanci su tu odmah iza krivine.

(среда, 02. авг 2017, 10:13) - anonymous [нерегистровани]

sta dalje?

CG je automatski izbegla rat sa albanskim separatistima.sta ce biti sa Srbijom to cemo tek videt.nece nam dati da budemo neutralni.

(среда, 02. авг 2017, 09:13) - anonymous [нерегистровани]

Re hrabra je Hrabra

Pa pustite bre konacno Crnu goru pri miru! Sta se vi starate o Crnoj Gori jer ona je izabrala svoj put i neka im bude sa srecom!Pametna diplomatija EU i NATO! A mi bi hteli u EU a sdruge strane sedamo na dve stolice i na kraju ce obe da iskliznu i onda necemo prispeti nigde1

(среда, 02. авг 2017, 09:12) - anonymous [нерегистровани]

Шта је храброст

То није храброст, према онима који не нападају а према онима који су прави насилници нема иступа
То је полтронство.

(среда, 02. авг 2017, 00:03) - anonymous [нерегистровани]

Zajedničke vrednosti?

"Са поносном говорим да је Црна Гора чланица НАТО-а и да је наш савезник јачи него икад. Председник Доналд Трамп је казао како делимо заједничке вредности и ми од њих никад нећемо одустати. Ојачавајући ове вредности ми ћемо наше партнерство учинити још већим", поручио је у здравици Вујановић.

Znači i Crna Gora je spremna da napadne Severnu Koreju zajedno sa Trampom u prvim redovima!? To su valjda te zajedničke tradicionalne vrednosti, drugih i nemaju!

(среда, 02. авг 2017, 00:01) - anonymous [нерегистровани]

Snaga

Snaga vojnog saveza se meri snagom najslabije članice. Tako da je NATO pakt u suštini zmaj od papira.