Пенс у Подгорици

Потпредседник САД Мајк Пенс допутовао је у Подгорицу, а на аеродрому "Голубовци" дочекао га је премијер Душко Марковић са супругом. Пенс је поручио да Црна Гора има водећу улогу у одбрани стабилности и безбедности региона Западног Балкана.

Пенс је у Подгорицу допутовао са супругом којој је одмах по изласку из авиона уручено цвеће, потом су интониране химне двеју држава, а након тога су Пенс и Марковић заједнички прошли поред строја Почасне гарде Војске Црне Горе, уз поздрав државној застави.

"Захваљујем вам на томе што сте домаћин сутрашњег Самита Јадранске повеље и на водећој улози коју Црна Гора има у одбрани стабилности и безбедности Западног Балкана. Ваша храброст, посебно у фази руског притиска надахњује свет и ја вам честитам на томе", рекао је Пенс на вечери коју је у његову част приредио као домаћин црногорски премијер Душко Марковић у Вили Горица.

Пенс је додао да честитке на чланству Црне Горе у НАТО показују да САД цене снажно савезништво и пријатељство.

Председник Црне Горе Филип Вујановић рекао је да веома цени традиционално пријатељство Црне Горе и САД.

Пенс је највиши амерички званичник који је допутовао у Црну Гору у последњих 100 година од када су две државе успоставиле дипломатске односе.

Он ће сутра у Подгорици учествовати у раду Самита Јадранске повеље.

Самит Јадранске повеље окупиће председнике или премијере земаља чланица Црне Горе, Македоније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Албаније, али и земаља посматрача Србије и Македоније, као и из Приштине.

Јадранску повељу основале су 2003. Албанија, Хрватска, Македонија и САД како би се помогло земљама аспирантима да се придруже НАТО.

Црна Гора и БиХ су се званично придружиле Повељи 2008. године. Црна Гора је председавала Повељом у два периода, од јануара до јуна 2010. и од јуна до децембра 2013.

Пенс ће после Самита имати кратке билатералне сусрете са лидерима осталих земаља учесница, након чега ће напустити Црну Гору.

На аеродрому ће га испратити домаћин, председник Владе Душко Марковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво